
PT10M min
PT35M min
Sestavine
- Maslo 80 g
- Korenje 3
- Por 0.5
- Krompir 500 g
- Ribja jušna osnova ali voda 1200 ml
- File lososa (brez kosti in kože) 500 g
- Sladka smetana 80 ml
- Sol
- Poper
- Koprc 0.5 žličke
- Koprc za posip
Priprava
PREPRAŽIMO ZELENJAVO
Lonec z maslom pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olupljeno korenje narezano na manjše kose in por narezan na kolobarje. Pražimo 5 minut, redno premešamo.
SKUHAMO KROMPIR
Dodamo krompir narezan na manjše kose. Zalijemo z ribjo jušno osnovo ali vodo. Začinimo s soljo, poprom ter sesekljanim koprcem. Počakamo, da juha zavre, nato pokrijemo s pokrovom in pri rahlem vretju kuhamo 15 - 18 minut, da se krompir skuha in postanek mehek.
Poljubno uporabimo 320 g SPAR PREMIUM ribjega fonda, ki ga zmešamo z vodo, da dobimo 1200 ml tekočine.
V kolikor uporabljamo mlad krompir, ga ni potrebno lupiti.
LOSOSOVA JUHA
Lososov file narežemo na manjše kose. Kožo po potrebi odstranimo. Ribo in sladko smetano dodamo v juho, premešamo. Kuhamo še minuto (ne pokrivamo), nato odstavimo z ognja, pokrijemo s pokrovom in pustimo stati 4 - 5 minut, da se losos skuha do konca. Lososovo juho razdelimo med šest krožnikov in po želji postrežemo s svežim koprcem.