Fritto misto z zeliščno majonezo - Chef Fakuč

Fritto misto z zeliščno majonezo

Chef Fakuč
enostavno
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave in pečenja

Sestavine

  • Kozice 12 kos
  • Brancin 1
  • Škampi 8
  • Sardele ali drugih majhnih rib 12
  • Sol
  • Sončnično olje
  • Majoneza
  • Zelišča

Priprava

01

Če rib niso očistili že v ribarnici, je treba najprej poskrbeti za to: brancinu prerežemo trebuh, odstranimo drobovje, speremo in osušimo s kuhinjskimi papirnatimi brisačkami. Narežemo na manjše kose.

02

Enako očistimo sardele, kozicam odstranimo oklep repa, škampe umijemo, osušimo in pustimo, kot so. V večji in ne najnižji kozici segrejemo liter sončničnega olja. Ciljna temperatura je okoli 180 stopinj Celzija, uporabili bomo kuhinjski termometer.

03

V večjo skledo nasujemo navadno belo moko, nekoliko jo posolimo. Najprej se lotimo rib: preložimo jih v moko, nekajkrat narahlo obrnemo, nato preložimo nad cedilo in ga držimo nad isto posodo, stresemo, da odvečna moka pade nazaj. Pomokamo še škampe in kozice.

04

Najprej na hitro ocvremo ribe – od 3 do 4 minute, ostati morajo svetle. S penovko jih poberemo iz olja in preložimo na vpojno papirnato brisačko. Po enakem postopku ocvremo še škampe in kozice. Ko postrežemo, dodamo limono, kar je osnovni in najbolj tradicionalni način, kot ga poznajo v beneški Laguni, lahko pa se poigramo še s preprosto dodelano majonezo: kupljeni dodamo nasekljana zelišča po svojem okusu. Postrežemo vroče.

Namig

Fritto lahko postrežete z enega skupnega krožnika, lahko oblikujete posamezne porcije ali pa naredite štiri papirnate kornete in cvretje razdelite na štiri dele. Je se z rokami, obvezno priložite prtičke.