
PT30M min
PT60M min
PT20M min
Sestavine
- Šunka 1 kos
- Čebula 1 kos
- Lovorjev list 3 liste
- Poper v zrnu 1 žlička
- Sok pomaranče 5 dl
- Med 3 žlice
- Čili 1 kos
- Klinčki 1 žlica
- Sol 0.5 žličke
Priprava
Šunko skuhamo v vodi v globokem loncu ter ji dodamo na pol prerezano čebulo, poprova zrna in lovorjev list. Šunko kuhamo 1 uro in nato odstavimo ter pustimo, da se malo ohladi v vodi, kjer smo jo kuhali.
Takrat pristavimo v kozico juice (sok), med in nasekljan čili, ter povremo za 1/3, da dobimo gost sirup. Šunki s prsti odstranimo kožo. Pri tem si lahko pomagamo z nožem. Odstranimo samo kožo, maščobo pa pustimo.
Ko odstranimo kožo, maščobo lepo zarežemo do mesa tako, da naredimo mrežo. Med zareze napikamo klinčke in šunko premažemo s povretim sirupom. Polovico sirupa hranimo za kasneje. Šunko damo v pečico na 180 stopinj za 10 minut.
Po 10 minutah jo spet prelijemo s preostalim sirupom in spet pečemo približno 10 minut, da dobi lepo zlatorumeno kožico. Pustimo 10 minut, da malo počiva in nato serviramo. Narežemo jo na tanke rezine in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju.