Glazirana velikonočna šunka - Marko Herič

Glazirana velikonočna šunka

zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
60
min
Čas kuhanja
20
min
Čas pečenja

Sestavine

  • Šunka 1 kos
  • Čebula 1 kos
  • Lovorjev list 3 liste
  • Poper v zrnu 1 žlička
  • Sok pomaranče 5 dl
  • Med 3 žlice
  • Čili 1 kos
  • Klinčki 1 žlica
  • Sol 0.5 žličke

Priprava

01

Šunko skuhamo v vodi v globokem loncu ter ji dodamo na pol prerezano čebulo, poprova zrna in lovorjev list. Šunko kuhamo 1 uro in nato odstavimo ter pustimo, da se malo ohladi v vodi, kjer smo jo kuhali.

02

Takrat pristavimo v kozico juice (sok), med in nasekljan čili, ter povremo za 1/3, da dobimo gost sirup. Šunki s prsti odstranimo kožo. Pri tem si lahko pomagamo z nožem. Odstranimo samo kožo, maščobo pa pustimo.

03

Ko odstranimo kožo, maščobo lepo zarežemo do mesa tako, da naredimo mrežo. Med zareze napikamo klinčke in šunko premažemo s povretim sirupom. Polovico sirupa hranimo za kasneje. Šunko damo v pečico na 180 stopinj za 10 minut.

04

Po 10 minutah jo spet prelijemo s preostalim sirupom in spet pečemo približno 10 minut, da dobi lepo zlatorumeno kožico. Pustimo 10 minut, da malo počiva in nato serviramo. Narežemo jo na tanke rezine in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju.