Glazirana velikonočna šunka - Marko Herič

Glazirana velikonočna šunka

Marko Herič
Marko Herič
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
60
min
Čas kuhanja
20
min
Čas pečenja

Sestavine

  • Šunka 1 kos
  • Čebula 1 kos
  • Lovorjev list 3 liste
  • Poper v zrnu 1 žlička
  • Sok pomaranče 5 dl
  • Med 3 žlice
  • Čili 1 kos
  • Klinčki 1 žlica
  • Sol 0.5 žličke

Priprava

01

Šunko skuhamo v vodi v globokem loncu ter ji dodamo na pol prerezano čebulo, poprova zrna in lovorjev list. Šunko kuhamo 1 uro in nato odstavimo ter pustimo, da se malo ohladi v vodi, kjer smo jo kuhali.

02

Takrat pristavimo v kozico juice (sok), med in nasekljan čili, ter povremo za 1/3, da dobimo gost sirup. Šunki s prsti odstranimo kožo. Pri tem si lahko pomagamo z nožem. Odstranimo samo kožo, maščobo pa pustimo.

03

Ko odstranimo kožo, maščobo lepo zarežemo do mesa tako, da naredimo mrežo. Med zareze napikamo klinčke in šunko premažemo s povretim sirupom. Polovico sirupa hranimo za kasneje. Šunko damo v pečico na 180 stopinj za 10 minut.

04

Po 10 minutah jo spet prelijemo s preostalim sirupom in spet pečemo približno 10 minut, da dobi lepo zlatorumeno kožico. Pustimo 10 minut, da malo počiva in nato serviramo. Narežemo jo na tanke rezine in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju.

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! Ste pripravljeni na izziv? Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več