PT20M min
PT90M min
PT15M min
Sestavine
- Hobotnica zamrznjena 1.2 kg
- Lovorjev list 3
- Krompir 1 kg
- Česen 5 strokov
- Čebula 1
- Olivno olje 4 žlice
- Češnjev paradižnik 250 g
- Belo vino 80 ml
- Sveže sesekljan peteršilj 1 žlica
Priprava
Zamrznjeno hobotnico postavimo na stran, da se odtali, najbolje čez noč. Hobotnico nato očistimo, umijemo in damo v večji (litoželezni) lonec. Dodamo lovorova lista ter toliko vode, da pokriva hobotnico. Na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Ko je hobotnica kuhana, jo postavimo na stran, da se ohladi, nato odstranimo kljun in narežemo.
V čist litoželezen lonec ali v keramičen pekač damo očiščen in na kolobarje narezan krompir, olupljene stroke česna, olupljeno in na lističe narezano čebulo, lovorov list, oljčno olje ter začinimo s soljo in poprom. Premešamo in na vrh položimo razrezano hobotnico. Pokrijemo s pokrovko in postavimo v predhodno segreto pečico. Pečemo 1 uro pri 200 stopinj.
Lonec ali pekač s hobotnico previdno vzamemo iz pečice, dodamo češnjeve paradižnike in belo vino. Odkrito pečemo v pečici še 25 – 30 minut pri 210 stopinj. Preden postrežemo posujemo še s sveže sesekljanim peteršiljem.