KRAŠKA ali BRIŠKA JOTA - Kuhnapato

Kraška ali briška jota

Kuhnapato
Kuhnapato
Čas aktivne priprave
50
min
Čas kuhanja
30
min
Čas priprave

Sestavine

  • Kisla repa 60 dag
  • Krompir 80 dag
  • Fižol češnjevec kuhan 30 dag
  • Pečenica 2 para
  • Česen 6 strokov
  • Oljčno olje
  • Solni cvet
  • Poper
  • Lovorjev list 2

Priprava

01

Krompir olupimo, ga narežemo na kocke in ga skuhamo v slanem kropu do mehkega.

02

Ko je kuhan, ga odcedimo in grobo pretlačimo, da so vidni koščki krompirja.

03

Repo splahnemo v hladni vodi.

04

Pristavimo jo v hladni vodi, posolimo, zavremo in kuhamo približno 40 minut.

05

Ko je kuhana jo ocedimo in dodamo kuhanemu krompirju.

06

Pečenice kuhamo približno pol ure.

07

Ko so kuhane jih olupimo, narežemo na kolobarje in dodamo joti. Vodo ohranimo za kasnejše zalivanje repe.

08

Med tem časom olupimo in drobno nasekljamo česen.

09

V ponvici segrejemo žlico oljčnega olja, na katerem med mešanjem prepražimo žlico moke, a pazimo, da se ne obarva.

10

Dodamo česen, premešamo, da zadiši, potem pa vse skupaj stresemo v lonec z drugimi sestavinami.

11

Dodamo kuhan fižol z malo ali vso fižolovo vodo ter vodo, kjer se je kuhala klobasa in začinimo.

12

Kuhamo še približno 10 minut.

13

None v Goriških Brdih ji običajno dodajo kuhan ješpren in tako so storili tudi otroci.