Sestavine
- Maslo 2 žlici
- Oljčno olje 2 žlici
- Sveži šampinjoni 250 g
- Čebula 1
- Česen 3 stroki
- Sušeni mleti šampinjoni 2 žlici
- Gladka bela moka 2 žlici
- Majaron 1 žlička
- Origano 0.5 žličke
- Timijan 0.5 žličke
- Zelenjavna jušna osnova 1 l
- Sladka smetana 50 ml
Priprava
Na zmeren ogenj postavimo kozico. Dodamo žlico masla, žlico oljčnega olja in narezane šampinjone. Pražimo 5 minut pri zmernem ognju. Šampinjone prestavimo na krožnik in v isto kozico damo žlico masla, žlico oljčnega olja ter sesekljano čebulo in sesekljan česen. Kuhamo 5 minut, da se zelenjava zmehča.
V kozico dodamo sušene mlete šampinjone, gladko belo moko, majaron, origano, timijan ter pražimo 5 minut. Zalijemo s polovico jušne osnove ter z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko, gosto juho. Dodamo še preostalo jušno osnovo in kuhamo 10 minut pri rahlem vretju.
Juho spasiramo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Na koncu dodamo še sladko smetano, pražene šampinjone in začinimo s soljo ter poprom. Pri rahlem vretju kuhamo še 5 minut, da se šampinjoni pregrejejo.
Juho še vročo poljubno postrežemo s sesekljanim peteršiljem.