Losos s krompirjevo skorjico - SPAR
Losos s krompirjevo skorjico - SPAR
Losos s krompirjevo skorjico - SPAR

Losos s krompirjevo skorjico

Mateja Delakorda, Odprta kuhinja
Mateja Delakorda, Odprta kuhinja
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
6
min
Čas kuhanja
30
min
Čas peke

Sestavine

  • Lososov file 700 g
  • Sok pomaranče
  • Pomarančna lupina
  • Krompir za peko srednje velik 2
  • Oljčno olje SPAR
  • Sol
  • Poper
  • Zamrznjen grah S-BUDGET 500 g
  • Maslo SPAR 50 g
  • Sok limone 2 žlici

Priprava

01

Lososa najprej mariniramo, tako da ga polijemo s sokom pomaranče, posujemo s pomarančno lupinico in ščepom soli ter pokapljamo z oljčnim oljem.

02

Pečico vključimo na 180 stopinj z ventilacijo.

03

Krompir olupimo in z mandolino narežemo na tanke cekinčke, ki jih lahko pred nadaljevanjem postopka malce skuhamo. Tri minutke bodo dovolj. Tako se izognemo, da bi krompir med hitro peko ostal surov. Kuhane cekinčke osušimo in jih damo v skledo, malce pokapljamo z oljčnim oljem, rahlo popopramo ter dobro premešamo.

04

Lososa s kožo navzdol prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

05

Po vrhu ga obložimo s krompirjevimi cekinčki, da dobimo vzorec ribjih lusk.

06

Potisnemo v pečico in pečemo približno 25 minut. Zadnjih 5 minut vklopimo funkcijo žar.

07

Zamrznjen grah stresemo v slan krop in kuhamo 3 minute. Grah odcedimo in ga stresemo v blender. Dodamo še malce vode, v kateri se je kuhal (pol decilitra ali po potrebi več) in ga pretlačimo v gladek pire. Na koncu postopoma dodamo kocke masla, za zaključek pa še 2 žlici limoninega soka. Grahov pire ponudimo kot prilogo ob lososu.