Smuč, pečen v peki papirju z zimsko zelenjavo, krompirjem in zeliščnim maslom - Marko Herič

Smuč, pečen v peki papirju z zimsko zelenjavo, krompirjem in zeliščnim maslom

Marko Herič
Marko Herič
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
25
min
Čas kuhanja
15
min
Čas pečenja
15
min
Čas hlajenja

Sestavine

  • Smuč 500 g
  • Krompir 2 kosa
  • Koleraba 1 kos
  • Korenje 1 kos
  • Zelena 0.5 kosa
  • Maslo 150 g
  • Limonin sok 0.35 kos
  • Olivno olje 1 žlica
  • Timijan 4 vejice
  • Sol 1 ščepec
  • Grobo mlet poper 1 žlica
  • Zelišča 1 žlica
  • Česen 1 kos

Priprava

01

Krompir, kolerabo, korenček in zeleno olupimo in narežemo na kocke. Vse skupaj damo kuhat za 25 minut, tako da se vsa zelenjava dobro skuha. Medtem osušimo fileje ribe in osmukamo timijan.

02

Ko je zelenjava kuhana, jo odcedimo in v posodi premešamo s soljo, poprom, maslom, timijanom in limoninim sokom. Pripravimo 2 lista peki papirja, ki bosta tako velika, da lahko vse skupaj zavijemo. Na papir položimo zelenjavo, na vrh ribo in maslo, ter vse skupaj lepo zavijemo kot bonbon in robove tesno zavežemo. Damo v pečico na 190 stopinj za 15 minut.

03

Tako pripravljena riba zadrži vso aromo in je lepo nežno dušena.

04

Za konec naredimo še zeliščno maslo. Pri tem maslu je pomembno, da imamo maslo na sobni temperaturi, ker ga tako lažje spenimo. Torej maslo damo v univerzalni mešalec in pustimo, da nam ga meša približno 10 minut. Tako se maslo lepo speni in dobi volumen.

05

Medtem nasekljamo timijan, svež koriander in česen. Proti koncu mešanja maslo solimo in popramo ter dodamo nasekljana zelišča s česnom. Počakamo samo toliko, da se vse skupaj dobro premeša. Maslo razporedimo po prozorni foliji in ga tesno zavijemo v rolado.

06

Postavimo ga v hladilnik za 15 minut, tako da ga lažje režemo.

07

Serviramo v globok krožnik tako, da na krompir z zelenjavo položimo file ribe in na vrh damo rezino zeliščnega masla. Maslo se bo stopilo in povezalo s sokom ribe in zelenjavo, tako da bomo dobili odlično nežno omako. Zraven si privoščimo kozarec suhega belega vina.