Štajerska juha - Mojca Polak

Štajerska juha

srednje zahtevno
Mojca Polak
Čas aktivne priprave
150
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Svinjina 0.5 kg
  • Čebula 1
  • Krompir 3 kosi
  • Korenje 1
  • Zelena paprika 0.5 kosa
  • Grah 1 pest
  • Peteršilj 1 vejica
  • Majaron 1 ščepec
  • Timijan 1 ščepec
  • Sol 1 ščepec
  • Poper 1 ščepec
  • Kisla smetana 1 žlica
  • Česen 1 strok
  • Olje 1 žlica
  • Kis 1 žlica

Priprava

01

Najbolje je, če so parklji od mlade svinje in narezani na cca. 3 cm velike kolobarje. Najprej temeljito umijemo svinjske parklje, po potrebi odstranimo morebitne ščetine (najlažje na plinskem gorilniku). Čebulo sesekljamo na majhne kose in jo popražimo na žlički olja (domači masti).

02

Nato dodamo svinjske parklje, ki jih na hitro malo popečemo. Dodamo na kolobarje narezan korenček in na majhne kose narezano polovico zelene paprike. Prilijemo 1 liter vode oz. toliko, da voda vse skupaj lepo prekrije in kuhamo približno 1 uro, da parklji postanejo lepo mehki. Solimo in popramo po okusu.

03

Po 1 uri kuhanja dodamo začimbe, na majhne koščke narezan krompir in pest graha. Vse skupaj kuhamo, dokler krompir ne postane lepo mehek. Če imamo grah iz konzerve, ga dodamo čisto na koncu.

04

10 minut pred koncem kuhanja dodamo žlico kisle smetane in po okusu rdeč vinski kis. Lahko dodamo tudi malo moke, če želimo juho zgostiti.