Ubrušena župa

Kuhnapato
enostavno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
120
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Jušna zelenjava 10 dag
  • Čebula 1
  • Česen 4 stroki
  • Krmna pesa ali runkl 50 dag
  • Peteršilj 1 šopek
  • Mast 3 žlice
  • Belo vino 2 dl
  • Lovorjev list 1
  • Majaron
  • Kumina
  • Sol

Priprava

01

Svinjsko glavo čez noč namočimo v hladni vodi.

02

Naslednji dan vodo odlijemo in prilijemo svežo, dodamo jušno zelenjavo, poper in lovorjev list ter kuhamo do mehkega.

03

Glavo vzamemo iz juhe, počakamo, da se ohladi in narežemo na majhne koščke. Če namesto svinjske glave uporabimo kos šunke, zgornji postopek odpade.

04

Na maščobi prepraži grobo nasekljano čebulo, na kocke narezan runkl in dodamo strt česen. Prilijemo juho, v kateri se je kuhala svinjska glava ali šunka, in kuhamo do mehkega.

05

Iz moke in jajc pripravimo usukan močnik in ga zakuhamo v juho, da dobimo primerno gostoto. Na koncu v juho stresemo še na koščke narezano meso in posujemo s svežim nasekljanim peteršiljem.