60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave in kuhanja
35
PT35M min
PT35M min
Čas pečenja
Sestavine
- Krompir (olupljen in narezan na 2 cm velike koščke) 400 g
- Sladek krompir (olupljen in narezan na 2 cm velike koščke) 400 g
- Vegansko maslo ali margarina 30 g
- Rastlinsko mleko 50 ml
- Svilen tofu 100 g
- Poper po okusu
- Sol po okusu
- Olivno olje 1 žlica
- Olje iz skodelice s sušenimi paradižniki 1 žlica
- Rdeča čebula (na drobno nasekljana) 1
- Česen (na drobno nasekljan) 3 stroki
- Paradižnik (na drobno nasekljan) 2
- Steblo zelene (nasekljano) 1
- Suh timijan 1 žlička
- Šampinjoni (zelo drobno nasekljani) 250 g
- Sušeni paradižniki v olju (odcejeni in drobno nasekljani) 10
- Rdeče vino 4 žlice
- Jušna osnova 120 ml
- Paradižnikov koncentrat 1 žlica
- Balzamični kis 2 žlici
- Rjava leča (odcejena in sprana) 1 konzerva, 400 g
- Čičerika (odcejena in sprana) 1 konzerva, 400 g
- Paradižnik (nasekljan) 1 pest
- Sol
- Poper
- Panko drobtine (azijski oddelek) 20 g
Priprava
Popolna družinska večerja ali kosilo. Obrok, poln proteinov, vlaknin in dobrih maščob. Za hrustljavo skorjico poskrbijo panko drobtine, za dodatno vsebnost proteinov pa svilen tofu. Primerno za vse, ki iščete hranljive in zdrave obroke, ki so lahki za pripravo in jih lahko pripravite tudi vnaprej.
01
Krompir damo v lonec z mrzlo vodo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut in nato dodamo še sladki krompir. Vse skupaj kuhamo še približno 7 minut oz. dokler nista obe vrsti krompirja tako mehki, da ju lahko prebodemo z vilicami.
02
Krompir odcedimo, ga vrnemo v posodo, dodamo vegansko maslo, mleko, svilen tofu, sol in poper po okusu ter pretlačimo v gladek, ampak gost pire.
03
V posebno ponev zlijemo žlico olivnega olja in žlico olja iz sušenih paradižnikov. Dodamo čebulo in pražimo na nizkem ognju, dokler čebula ne postekleni. Za tem dodamo še timijan in česen in na hitro popražimo, da zadiši.
04
V ponev stresemo še korenček in zeleno in med stalnim mešanjem pražimo toliko časa, da se korenček zmehča. Za tem primešamo še sušene paradižnike, šampinjone in med konstantnim mešanjem pražimo približno 7 minut, da gobice spustijo vodo.
05
Vse skupaj prelijemo z balzamičnim kisom, jušno osnovo, rdečim vinom, paradižnikovim ekstraktom in pokrito dušimo 10 minut. Potem dodamo še lečo in čičeriko, dobro premešamo in na nizkem ognju dušimo še 12 minut, da se zmes zgosti. Na koncu še začinimo z peteršiljem, soljo in poprom (po okusu).
06
Zelenjavo prestavimo v 20x20 cm velik pekač, pri čemer pazimo, da je enakomerno porazdeljena. Vse skupaj nekoliko potlačimo, nato pa na vrh dodamo sloj pire krompirja, ki ga prav tako enakomerno razporedimo po celotni površini. Za zaključek na vrh posujemo še panko drobtine.
07
Pito pečemo v pečici, ki smo jo pred tem segreli na 200 °C. Pečemo 35 minut oziroma dokler drobtine ne postanejo zlato-rumene barve.
08
Po želji lahko pečeno pito po vrhu posujemo s peteršiljem. Postrežemo še vročo.