30
PT30M min
PT30M min
Čas priprave
85
PT85M min
PT85M min
Čas kuhanja in pečenja
Jesensko obarvano nedeljsko vegansko kosilo
Sestavine
Cvetačna pečenka:
- Cvetača 1 glava
- Prekajena rdeča paprika 1 žlica
- Rjavi sladkor 1 žlica
- Kajenski poper 1 žlička
- Sol 1 žlička
- Origano 1 žlička
- Cimet 1 ščepec
- Čebula v prahu 1 žlička
- Kumina 1 žlička
- Olivno olje 4 žlice
- Korenje 2
- Rdeča čebula 1
- Jušna osnova 220 ml
Pire iz kostanja in krompirja:
- Krompir (olupljen in drobno narezan) 0.5 kg
- Kuhan kostanj 300 g
- Ovsena smetana za kuhanje vegan bio cuisine 1
- Margarina 2 žlici
- Sol
- Poper
Kremasta gobova omaka:
- Šampinjoni ali jurčki narezani na lističe 400 g
- Šalotka 1
- Česen 2 stroka
- Krompirjev škrob 1 žlica
- Jušna osnova 700 ml
- Svež rožmarin 1 žlička
- Timijan 1 žlička
- Olivno olje 2 žlici
- Sol po okusu
- Poper po okusu
Priprava
Cvetačna pečenka:
01
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
02
Medtem z glave cvetače odrežemo vse odvečne liste. Pri tem pazimo, da cvetača ostane cela.
03
V posodici zmešamo prekajeno papriko, sladkor, kajenski poper, sol, cimet, origano, čebulo v prahu in kumino. Dobro premešamo, dodamo olivno olje in še enkrat premešamo.
04
Glavo cvetače premažemo s pripravljeno marinado.
05
V pekač damo marinirano cvetačo, korenček in čebulo ter prilijemo jušno osnovo.
06
Pečemo v pečici približno 50 minut, da postane cvetača lepo zlato zapečena in mehka.
Pire iz kostanja in krompirja:
01
Krompir damo v posodo. prelijemo z vodo in rahlo osolimo. Kuhamo do mehkega cca 15 minut.
02
Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in nato vrnemo v posodo. Dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro pretlačimo s tlačilko za krompir. Če je zmes presuha, lahko dodate rastlinsko mleko.
Kremasta gobova omaka:
01
V ponev damo olivno olje in na srednje visokem ognju popražimo šalotko. Ko postekleni, dodamo česen, premešamo in počakamo, da zadiši.
02
Dodamo gobe, rožmarin in timijan. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo 5 minut na srednje visokem ognju. Ko se gobice obarvajo, dodamo jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 15 minut na nizkem ognju.
03
V posebni skodelici zmešamo krompirjev škrob in 4 žlice vode v gladko zmes, ki jo med stalnim mešanjem vlijemo v omako.
04
Kuhamo do željene gostote in postrežemo s pečenko iz cvetače ter pirejem s kostanji.