Za praznične užitke lahko kremast in hrustljavo pečen gratiniran krompir pripravite kot prilogo ob božični večerji ali kot samostojno jed. Tokrat smo uporabili naš fermentiran čičerikin blok Chiko kot glavno sestavine za kremasto omako, ki jo premešamo med plasti fino rezanega krompirja.
Sestavine
- Dimljen bukov ostrigar Oyster Jerky
- Chiko mediteran
- Ovseno mleko brez sladkorja
- Gomoljna zelena ali cvetača
- Bela čebula
- Ingver
- Česen
- Rastlinsko maslo
- Muškatni orešček
- Lovorjev list
- Sol
- Poper
- Krompir
Priprava
01
V ovseno mleko dodamo vse, razen krompirja in Chiko mediteran bloka. Kuhamo cca 20 min na zmernem ognju, da se vse sestavine razpustijo.
02
Krompir olupimo in ga nasekljamo na tanke rezine, lahko uporabimo mandolino in ga pazljivo naribamo.
03
V mešalniku združimo mleko z narezanim Chiko blokom. Zmešamo do gladke kreme, na prst poizkusimo in po potrebi še začinimo. Krema naj bo precej gladka in ne pregosta, da bo imel krompir dovolj tekočine in se skuhal. V zmes dodamo nasekljan Oyster Jerky – dimljen bukov ostrigar.
04
Pekač namažemo z olivnim oljem in nanašamo izmenično plast krompirja in plast kreme, dokler ne pridemo do vrha posode. Na koncu zapremo s plastjo krompirja in premažemo z olivnim oljem.
05
Pečemo v pečici 55-60 min na 180C do zlato rjave barve.