Brancinov file z vanilijevo omako - Mojca Polak

Brancinov file z vanilijevo omako

Mojca Polak
Mojca Polak
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave in pečenja

Sestavine

  • Brancin 4 kosi
  • Sladka smetana 1 dl
  • Vanilijev strok 1 kos
  • Poper v zrnu 8 kosov
  • Belo vino 0.3 dl

Priprava

01

Brancina očistimo in filiramo. Iz glave odstranimo škrge. Hrbtenico in glavo, ki sta ostali po filiranju nežno opečemo v kozici in zalijemo z vinom. Ko povre, dolijemo 4 dl hladne vode in dodamo nekaj zrn popra.

02

Kuhamo tako dolgo, da se tekočina pokuha na polovico. Nato osnovo precedimo in jo prilijemo v kozico ter prilijemo sladko smetano. Dodamo vsebino izpraskanega stroka vanilije in omako pokuhamo do želene gostote. Začinimo s soljo in poprom ter prihranimo.

03

Posebej na žaru, ki smo ga naoljili z malo oljčnega olja (lahko uporabimo tudi ponev), po kožni strani opečemo ribje fileje, ki smo jih solili. Na hitro jih obrnemo in pečemo še 2 minuti. Nato jih postrežemo prelite z vanilijevo omako ter zelenjavno prilogo.