PT15M min
PT4M min
Sestavine
Pekoče pretlačene kumare:
- Večja kumara 1
- Sol 1 žlička
- Sesekljan česen 3 stroki
- Sveže nastrgan ingver 1 žlička
- Sveže sesekljan feferon ali čili 1 žlička
- Zelenje ene mlade čebule
- Sezam 1 žlica
- Sladkor 1 žlička
- Sušeni čilijevi kosmiči 0.5 žličke
- Sojina omaka 2 žlici
- Kis (rižev, jabolčni ali vinski) 2 žlici
- Rastlinsko ali sezamovo olje 3 žlice
Steak:
- T-bone steak 450 g
- Sol
- Poper
Priprava
PRIPRAVA ŽARA
Segrejemo ali zakurimo žar do 250°C. To preverimo tako, da postavimo roko 10 cm nad rešetko. Ko roke ne moremo dlje kot 2 sekundi držati 10 cm nad rešetko, je žar pripravljen.
PRIPRAVIMO KUMARO
Kumaro narežemo na 2 cm kose. Damo v skledo in solimo, da kumare spustijo vodo. Z vilico rahlo pretlačimo kumare. Postavimo na stran za 5 minut.
PRIPRAVIMO PRELIV ZA KUMARO
V manjši skledi premešamo česen, ingver, feferon, sesekljano zelenje mlade čebule, sezam, sladkor, čili, sojino omako in kis. Dodamo še vrelo vroče olje in premešamo, da se sestavine povežejo. Preliv prelijemo čez solato in postavimo v hladilnik do serviranja.
Kumare poljubno odcedimo preden dodamo preliv, v kolikor ne maramo mokrih solat.
SPEČEMO MESO NA ŽARU
Meso damo iz hladilnika 30 min pred pripravo in pečenjem, Osušimo s papirnato brisačko in damo na pekač ali krožnik. Radodarno solimo in popramo na obeh straneh. Postavimo na manj vroč del žara in pečemo 90 sekund - 2 minuti nato meso s kovinskimi oprijemalkami obrnemo in pečemo še 90 sekund. T-bone steak prestavimo na bolj vroč del žara in pečemo še 30-40 sekund, obrnemo in pečemo še nadaljnih 30-40 sekund. Ko je steak pečen, ga za 5 minut postavimo na stran, da počiva.
POSTREŽEMO
Poljubno strak posujemo s solnim cvetom, razrežemo in postrežemo s pripravljeno kumarično solato.