Rdeče ali belo? Izbor prilagodite jedilniku.
Aromatični svet povezovanja hrane in raznovrstnih vinskih sort je precej kompleksen, zato ga lahko zares obvladamo le, če se temu posebej posvetimo. Vsakdo med nami pa lahko sledi osnovnim principom usklajevanja jedi z izbranim vinom. Raziščite kombinacije hrane in vin, ki vas bodo navdušile.
njegova polna struktura pa se najbolj ujame z jedmi, ki imajo bolj intenziven okus:
• govedina in divjačina na različne načine,
• italijanske vrste jedi, v katerih prevladuje paradižnik,
• nekatere vrste sirov z izrazitimi okusi, kot so cheddar, gorgonzola in parmezan.
zato ga izberite za spremljavo bolj lahkotnih jedi in nežnejših okusov, kot so:
• ribe in morski sadeži,
• perutnina, torej piščančje in puranje jedi,
• lahkotni siri, kot so brie, kozji siri, camembert.
Z njimi se dobro družijo tako rdeča kot bela vina. K nežnejši svinjski ribici se podata beli sauvignon, pa tudi rose, k močneje začinjeni svinjski pečenki pa polnejši chardonnay kot tudi izraziti rdeči shiraz. Tudi jagnjetina je nekje vmes, načeloma pa jo lepše dopolnjujejo lahkotnejša vina, tako bele kot tudi rdeče sorte.
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.