Rdeče ali belo? Izbor prilagodite jedilniku.

Rdeče ali belo? Izbor prilagodite jedilniku.

Aromatični svet povezovanja hrane in raznovrstnih vinskih sort je precej kompleksen, zato ga lahko zares obvladamo le, če se temu posebej posvetimo. Vsakdo med nami pa lahko sledi osnovnim principom usklajevanja jedi z izbranim vinom. Raziščite kombinacije hrane in vin, ki vas bodo navdušile.  

Rdeče vino je bogato z okusi in aromami

njegova polna struktura pa se najbolj ujame z jedmi, ki imajo bolj intenziven okus:  
•    govedina in divjačina na različne načine,   
•    italijanske vrste jedi, v katerih prevladuje paradižnik,  
•    nekatere vrste sirov z izrazitimi okusi, kot so cheddar, gorgonzola in parmezan.  

Belo vino ima več svežine in elegance

zato ga izberite za spremljavo bolj lahkotnih jedi in  nežnejših okusov, kot so:   
•    ribe in morski sadeži,  
•    perutnina, torej piščančje in puranje jedi,  
•    lahkotni siri, kot so brie, kozji siri, camembert.  

Kaj pa jedi iz svinjine? Z njimi se dobro družijo tako rdeča kot bela vina.

Z njimi se dobro družijo tako rdeča kot bela vina. K nežnejši svinjski ribici se podata beli sauvignon, pa tudi rose, k močneje začinjeni svinjski pečenki pa polnejši chardonnay kot tudi izraziti rdeči shiraz. Tudi jagnjetina je nekje vmes, načeloma pa jo lepše dopolnjujejo lahkotnejša vina, tako bele kot tudi rdeče sorte.   

Okušanje vin »za začetnike« ob degustacijski plošči

Okušanje vin »za začetnike« ob degustacijski plošči

Presenetite svoje prijatelje in druženje popestrite z okušanjem vin. Pripravite privlačno degustacijsko ploščo s specialitetami za doživeto odkrivanje okusov. Tukaj je preprost predlog, ki smo mu dodali nekaj namigov za vina, ki jih lahko ob tem ponudite.  

Na degustacijsko ploščo vključite sire različnih tekstur in intenzivnosti, na primer brie, burrata, cheddar in kozji sir. Dodajte izbrano mesno delikateso, kot je na primer tolminski želodec. Ne pozabite na svežo ali vloženo zelenjavo, oreščke, omake ali namaze. Vse skupaj lično razvrstite na večjo leseno desko ali okrasno ploščo.  

Ob takšni degustacijski plošči lahko ponudite več različnih vin:  
•    Suha penina: za začetek, saj se svežina in mehurčki ujemajo z različnimi okusi.  
•    Sauvignon: je svež in relativno suh ter se poda s kozjim sirom in burrato.  
•    Chardonnay: je polnejše belo vino, prijetno ob sirih brie in cheddar.  
•    Modri pinot: nežnejša rdeča izbira je prava za cheddar kot tudi tolminski želodec.  

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.