Kaj dobro dene nežni dojenčkovi koži: 5 skrbnih nasvetov

Starši dobro veste, da je pri dojenčkih koža tako zelo nežna in občutljiva, da potrebuje skrbno nego in zaščito prav vsak dan. Še posebej, ker mali nadobudneži nenehno kobacajo in plazijo, se valjajo in dotikajo vsega, kar jim pride pod roke. Z nekaj preprostimi napotki boste koži najmlajših namenili nežno, a nujno pozornost.  

Mlade družine - Poskrbite, da bo koža vlažna

Poskrbite, da bo koža vlažna

Vlaženje je ključno za ohranjanje mehke in hidrirane dojenčkove kože. Izberite kremo, otroško mleko ali olje iz kakovostnih sestavin, primernih za občutljivo dojenčkovo kožo. Nežno jih nanesite po vsakem kopanju in pred spanjem. Posebno pozornost namenite predelom, ki so bolj izpostavljeni suhosti, kot so dojenčkova lica in koža na stegnih.  

Mlade družine - Uporabljajte nežna sredstva

Uporabljajte nežna sredstva

Pri umivanju uporabite nežna mila in šampone, ki so dermatološko testirani in primerni za najbolj občutljivo kožo. Vedno jih dobro sperite s kože in z lasišča. Pri kopanju vam bodo v pomoč mehke blazinice in krpice, najbolje iz naravnih materialov. Z vlažilnimi robčki pa boste enostavno očistili in osvežili kožo med menjavo plenic ali po obroku. Preverite, da sestava ne draži dojenčkove kože.  

Mlade družine - Za kopanje odmerite čas

Za kopanje odmerite čas

Čeprav so kopeli običajno sproščujoče in prijetne, lahko prepogosto ali predolgo kopanje izsuši kožo. Kopeli zato pripravite po potrebi, običajno nekajkrat na teden. Vendar naj ne trajajo predolgo, saj bo 10 do 15 minut vodne zabave čisto dovolj, da bo zadovoljna tudi dojenčkova koža. Po kopanju dojenčka nežno obrišite z mehko brisačo in poskrbite, da kožo navlažite.  

Mlade družine - Zaščitite kožo pred soncem

Zaščitite kožo pred soncem

Ko vas sončen dan zvabi na sprehod, nikar ne pozabite zaščititi dojenčkove kože pred sončnimi žarki. Uporabljajte otroško sončno kremo z visokim faktorjem zaščite, ki bo poskrbela tudi za najbolj občutljivo kožo. Ko se s pomladjo ozračje prijetno ogreje, oblecite malega nadobudneža v lahkotnejša oblačila, za zaščito pred soncem pa mu vedno nadenite klobuček ali kapico.  

Mlade družine - Koža naj diha tudi pod obleko

Koža naj diha tudi pod obleko

Izbirajte mehka oblačila, iz naravnih in drugih kakovostnih materialov, ki dihajo oz. preprečujejo neprijetno potenje. Izogibajte se tudi pretesnim oblačilom, ki bi lahko dražila dojenčkovo kožo, ter pazite, da so oblačila vedno čista. Tudi tako se bo vaš dojenček v svoji koži dobro počutil, saj mu bo vedno udobno, mehko in ravno prav toplo.  

Zabava na soncu: nasveti za zaščito otroške kože
Zabava na soncu: nasveti za zaščito otroške kože
Prva leta starševstva, Nega otroških zob
Nega otroških zob
Prva leta starševstva, V prvih treh letih je vse enkrat prvič
V prvih treh letih je vse enkrat prvič
Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje
Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje
Kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?, Prva leta starševstva
Kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Prva leta starševstva, Sproščeno potovanje z malčkom
Ne pozabite nujnih stvari za sproščeno potovanje z malčkom
SPAR Dobro za naše otroke
Dobro za naše otroke

Pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja sta pomembna dejavnika za ohranjanje zdravja, še posebej pri otrocih, saj ti še rastejo in se razvijajo.

Mlade družine
Prva leta starševstva

Mlade starše v tem času čaka izjemno veliko preizkušenj, a vsi izzivi starševstva so poplačani s čudovitimi in nepozabnimi trenutki odraščanja. Preberite dejstva, zanimivosti in nasvete, ki smo jih pripravili za vas.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte