Nega otroških zob

Prva leta starševstva, Nega otroških zob

Zagotovitev ustrezne nege zob od zgodnjega otroštva je naložba v dolgoročno zdravje otrok.

Upoštevanje nekaj kratkih nasvetov bo vašemu otroku pomagalo ohraniti trdne, zdrave zobe skozi vse življenje.

1. Začnite zgodaj

Začnite s čiščenjem otrokovih zob že ob prvih izrastkih, običajno okoli šestega meseca starosti. S tem boste vzpostavili zdravo rutino in naučili otroka pomembnosti skrbi za zobe.

2. Uporabite ustrezne pripomočke

 Izberite mehko otroško zobno ščetko z majhno glavo, prilagojeno otrokovim ustom. Za najmlajše je primerna otroška zobna pasta z manj fluorida.

3. Bodite nežni

Pri ščetkanju zob uporabljajte nežen pritisk in mehke krožne gibe. Pazljivo očistite vsak zobek ter dlesen, ne da bi povzročali nelagodje ali bolečino.

4. Vključite otroka

Poskusite vključiti otroka v proces ščetkanja. Lahko mu dovolite, da drži zobno ščetko ali jo poizkusi uporabljati sam, pod vašim nadzorom. To lahko pomaga pri razvoju pozitivnega odnosa do ustne higiene.

5. Uvedite rutino

Ščetkanje zob naj postane del dnevne rutine, na primer po zajtrku in pred spanjem. Rutina bo pomagala otroku razviti navado in zavedanje pomena skrbi za svoje zobe.

Bodite vzor

Otroci se pogosto učijo s posnemanjem. Če vidijo, da vi negujete svoje zobe, bodo bolj verjetno sledili vašemu zgledu. Skupno ščetkanje zob lahko postane tudi zabavna dejavnost za družino.

Poleg rednega čiščenja zob spodbujajte zdrave prehranske navade, poskrbite pa tudi za redne obiske pri otroškem zobozdravniku, ki lahko spremlja razvoj zob in svetuje o dodatnih ukrepih za ohranjanje otroškega nasmeha. Z ustrezno nego zob boste otroku omogočili, da ohrani zdrav nasmeh in si razvije dobre ustne navade za vse življenje.

Prva leta starševstva, 5 nasvetov za dojenčkovo kožo
Kaj dobro dene nežni dojenčkovi koži: 5 skrbnih nasvetov
Prva leta starševstva, V prvih treh letih je vse enkrat prvič
V prvih treh letih je vse enkrat prvič
Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje
Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje
Kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?, Prva leta starševstva
Kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Prva leta starševstva, Sproščeno potovanje z malčkom
Ne pozabite nujnih stvari za sproščeno potovanje z malčkom
SPAR Dobro za naše otroke
Dobro za naše otroke

Pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja sta pomembna dejavnika za ohranjanje zdravja, še posebej pri otrocih, saj ti še rastejo in se razvijajo.

Mlade družine
Prva leta starševstva

Mlade starše v tem času čaka izjemno veliko preizkušenj, a vsi izzivi starševstva so poplačani s čudovitimi in nepozabnimi trenutki odraščanja. Preberite dejstva, zanimivosti in nasvete, ki smo jih pripravili za vas.

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! Ste pripravljeni na izziv? Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več