Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje

Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje

Dobrih navad se tudi pri hrani lahko navzamemo že zelo zgodaj. Običajno dojenčki pokažejo prvo zanimanje za pravo hrano okoli 4. ali 5. meseca starosti. In to je že pravi trenutek, da starši z dobrim pristopom malčku pomagate spoznavati starosti primerno hrano, jih učite uživati v različnih okusih in spodbujate k temu, da z veseljem pohrustajo čim širši nabor koristnih živil. Do prvega rojstnega dne boste tako vašemu malčku, če nima posebnih prehranskih potreb, lahko predstavili že velik del uravnotežene družinske prehrane.

Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo v še enem izjemnem obdobju odraščanja, ko vašega nadobudneža privajate k samostojnemu sedenju pri mizi in iščete načine, da bo vzljubil čim več pestre hrane, ki je še kako pomembna za zdravo rast in razvoj.  

Prva leta starševstva, kakšna hrana je primerna za malčke

Kakšna hrana je primerna za malčke

Vaš dojenček že nekaj časa steguje rokice in želi seči po hrani v vašem krožniku? Njegovo zanimanje za tako imenovano gosto hrano je verjetno že prvi znak, da mu boste lahko počasi predstavili živila in jedi, ki jih uživamo tudi odrasli. Pri uvajanju goste hrane morate biti pazljivi, lahko ste tudi izbirčni ter jo seveda prilagajajte starosti vašega malčka.

Prva stvar, na katero je treba biti pozoren, so alergijske reakcije. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da po tem, ko posamezno živilo malčku ponudimo prvič, počakamo nekaj dni, saj tako enostavno ugotovimo, če hrana otroku ne ustreza ali ima nanjo celo neželeno reakcijo.

Druga stvar, na katero je treba biti pozoren pa je vrsta hrane, ki jo začnemo uvajati. Običajno najprej začnemo dojenčku pri 6 mesecih dodajati različne bolj tekoče zelenjavne kaše, ki jim postopoma dodajamo krompir in nato še meso. V začetku zadostujejo dve do tri žličke dnevno, po nekaj tednih pa količino povečamo glede na to, koliko mlečnega obroka z njimi nadomestimo.

Temu lahko sledijo obroki, ki vključujejo mlečno-žitne kašice, kasneje pa uvajamo v prehrano malčkov tudi sadno-žitne kašice. Najbolje je, da jih sveže pripravimo s polnozrnatimi žitnimi kosmiči in da ne dodajamo sladkorja. Za otroške kašice so primerni tako ovseni kosmiči, pšenični zdrob kot tudi riž in druge žitni kosmiči. Kadar smo na poti ali v časovni stiski si pomagamo z nakupom že pripravljenih otroških kašic in z drugimi malčkom prilagojenimi prehranskimi izdelki.  

Ob dopolnjenem prvem letu starosti lahko malček uživa večji del uravnotežene in njemu prilagojene družinske hrane, seveda pa bodite pozorni na majhen vnos soli in se izogibajte dodajanju sladkorja. V pripravo obrokov vključujte:  

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje - poskrbite za varno in udobno sedenje

Poskrbite za varno in udobno sedenje

Prve mesece uvajanja goste hrane dojenček seveda še ne more sedeti samostojno, zato poskrbite, da bo ob hranjenju udobno nameščen v vašem naročju. Ko malček že ima dovolj moči za samostojno sedenje, pa mu ob domačo kuhinjsko mizo postavite kakovosten otroški stol, ki je stabilen in varen. Višina stolčka naj bo takšna, da otrok lahko položi podlahti na mizno površino, ob sproščenih ramenih pa sta komolca lahko pokrčena v pravem kotu. Prav tako je pomembno, da ima malček ustrezno podporo za noge, da so kolena in gležnji ob sedenju v pravem kotu. Tako bo vaš otrok nemoteno sam dosegel hrano in brez težav začel uporabljati prvi jedilni pribor.  

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje - prehranjujte se skupaj z malčkom

Prehranjujte se skupaj z malčkom

Malčka med obrokom ne puščajte samega pri mizi, prav tako je bolje, če se med jedjo ne ukvarjate samo z njim in njegovim krožnikom. Lažje ga boste v gosto hrano in samostojno hranjenje uvajali, če mu pri tem delate družbo drugi družinski člani. Skupaj z malčkom lahko zajtrkujete, pojeste malico, zaužijete kosilo ali zgodnjo večerjo. O različni vrsti hrane in prehranjevanju se bo otrok največ naučil, ko vas bo opazoval. Skupni obroki so krasna priložnost za medsebojno povezovanje, poleg tega pa prav ob mizi običajno stečejo zanimivi pogovori, kar malčku pomaga pri usvajanju novih besed pa tudi veščin komuniciranja v družinskem krogu.  

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje - barvita raznolikost hrane odpira usta

Barvita raznolikost hrane odpira usta

Prva skrb pri izbiri pravih živil je seveda kakovosten in ustrezen nabor hrane glede na otrokovo starost. Dobra novica je, da se iz meseca v mesec seznam primernih živil za vašega malčka širi, kar pomeni, da postaja tudi njegov krožnik vse bolj zanimiv na pogled. Že samo zelenjava ponuja obilico barvitih kombinacij, od zelenega graha, oranžnega korenček, rumene kolerabice, belega krompirja, rdeča pese do rjavega fižolčka. Veliko vrst zelenjave kot tudi sadja lahko ponudimo surovih, kuhanih, pečenih ali v juhi. Lahko jih narežemo na kocke, kroglice, trakove ali pa nastrgamo in pretlačimo. Z malo domišljije in enostavnimi kombinacijami različnih vrst živil tako pritegnemo otrokovo pozornost in s tem spodbudimo njegovo radovednost, da določeno jed poizkusi.  

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje - ponavljanje je skrivnost uspeha

Ponavljanje je skrivnost uspeha

Verjamemo, da obupujete, kadar vaš malček določeno hrano vztrajno zavrača, pa niti ne veste, zakaj je temu tako. A pri uvajanju goste in uravnotežene hrane ponavljanje in vztrajnost lahko pripeljeta do želenega cilja. Poizkusite tako, da določeno živilo znova ponudite otroku v razmaku nekaj dni, in pri tem seveda vztrajate več tednov. Druga opcija je, da enako živilo pripravite na drugačen način, ki bo zaradi obdelave ali teksture bolj privlačen. Morda malčka prepričate, če jed, ki jo zavrača, ponudite poleg hrane, ki jo ima rad. V nobenem primeru pa na otroka ne pritiskajte, torej ga ne grajajte in še manj kaznujte, če noče jesti, prav tako ne pretiravajte s spodbujanjem, navijanjem ali celo nagrajevanjem, saj v tem primeru otroci ne razvijejo zdravega odnosa do hrane.  

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje - ugasnite naprave, umaknite igrače

Ugasnite naprave, umaknite igrače

Preden postrežete obrok ugasnite televizor in umaknite tablice ter podobne digitalne naprave, ki motijo pozornost. Prav tako z mize odstranite igrače. Zelo dobrodošlo pa je, da se malček s hrano spoznava na igriv način – torej dovolite mu, da živila prime z rokami, jih ponese v usta, pomečka in preizkuša tako njihovo teksturo kot tudi okus. Prav tako si za vsak obrok vzemite dovolj časa, saj ga malčki med odkrivanjem nove hrane potrebujejo precej več kot vi. Vztrajajte in si ne ženite k srcu, če vaš otrok ne bo vedno sledil vašim nasvetom. Predvsem bodite dober zgled, saj boste tako uravnotežen izbor živil in dobre prehranske navade najlažje prenesli tudi na novo generacijo.  

Izbrani izdelki za malčke

Prva leta starševstva, Nega otroških zob
Nega otroških zob
Prva leta starševstva, 5 nasvetov za dojenčkovo kožo
Kaj dobro dene nežni dojenčkovi koži: 5 skrbnih nasvetov
Prva leta starševstva, V prvih treh letih je vse enkrat prvič
V prvih treh letih je vse enkrat prvič
Kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?, Prva leta starševstva
Kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Prva leta starševstva, Sproščeno potovanje z malčkom
Ne pozabite nujnih stvari za sproščeno potovanje z malčkom
SPAR Dobro za naše otroke
Dobro za naše otroke

Pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja sta pomembna dejavnika za ohranjanje zdravja, še posebej pri otrocih, saj ti še rastejo in se razvijajo.

Mlade družine
Prva leta starševstva

Mlade starše v tem času čaka izjemno veliko preizkušenj, a vsi izzivi starševstva so poplačani s čudovitimi in nepozabnimi trenutki odraščanja. Preberite dejstva, zanimivosti in nasvete, ki smo jih pripravili za vas.

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! Ste pripravljeni na izziv? Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več