Linija izdelkov za posebne prehranske namene!

Dobra novica za vse, ki zaradi preobčutljivosti ne smete uživati živil, ki vsebujejo gluten in/ali laktozo! Linija izdelkov SPAR Free From bo mnogim ljudem, preobčutljivim na določena živila, olajšala življenje.  

SPAR free from

Več kot 50 izdelkov!

V liniji SPAR free from najdete več kot 50 kakovostnih in varnih izdelkov brez glutena in/ali laktoze. V ponudbi boste našli poleg osnovnih živil tudi povsem inovativne izdelke, ki ste jih še posebej pogrešali (lešnikov namaz, zmes za pico, čokolado,…). Vaš vsakodnevni nakup vam bo olajšala enotna in že na prvi pogled opazna zelena embalažavseh izdelkov.

Bogata raznolikost
SPAR free from je namenjen ljudem, ki ne smejo uživati glutena in laktoze. Uživali boste lahko prednosti skrbno proizvedenih izdelkov SPAR free from! Izbrane surovine, posebne recepture ter uporaba najnovejših in izjemno naprednih proizvodnih tehnologij vam zagotavljajo varnost in najvišjo kakovost.

Velika izbira za najboljšo ceno
Z linijo izdelkov SPAR free from boste lahko ljudje s posebnimi prehranskimi zahtevami zopet uživali v raznoliki prehrani. Pozabite na težavno iskanje in omejeno izbiro izdelkov, ki jih smete uživati. Linija izdelkov SPAR free from je tu, da vam priskoči na pomoč, saj vam ponuja širok izbor po dostopnih cenah.

Znak kakovosti

Izdelki SPAR free from brez glutena in/ali laktoze so bili razviti v sodelovanju z vodilnimi strokovnjaki za prehrano. Primernost izdelkov je preverila tudi Andreja Širca Čampa, prehranska svetovalka.

Vsi izdelki brez glutena so proizvedeni v skladu z mednarodnimi smernicami za  brezglutenske izdelke.

SPAR free from brez glutena

Kaj je celiakija?
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za gluten. Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži pa tudi ovsa. Gluten povzroča poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolnikiimajo prebavne motnje, pride do pomankanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padca odpornosti organizma.

Z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsija) lahko pri nezdravljeni celiakiji dokažemo tipične spremembe sluznice tankega črevesa. Resice tankega črevesa izginejo, sluznica postane ploska - atrofična. Z brezglutensko hrano si bolna sluznica tankega črevesa postopoma opomore. Stanje bolnika se postopoma izboljša, bolnik začne pridobivati na teži, krvna slika se normalizira in končno se tudi prizadeta sluznica ne razlikuje več od zdrave.

Več o celiakiji preberite na spletni strani Slovenskega društva za celiakijo

Znak kakovosti za izdelke brez glutena
Vsi izdelki iz linije SPAR free from, ki ne vsebujejo glutena, nosijo
oznako mednarodnega združenja za celiakijo AOESC* »brez glutena«. Za
uporabo registrske številke na embalaži je potrebno izpolnjevati
najstrožje zahteve glede kakovosti in varnosti živila.

SPAR free from brez laktoze

Kaj pomeni preobčutljivost na laktozo?

Ljudje s preobčutljivostjo na laktozo ne prenašajo mlečnega sladkorja. To je najpogostejša oblika preobčutljivosti na živilo in je posledica pomanjkanja encima laktaza. Ta encim se tvori v sluznici tankega črevesa ter razgradi mlečni sladkor (laktozo) v glukozo in galaktozo.

Prisotnost laktoze v izdelkih
Visoko vsebnost laktoze imajo na primer: neposneto mleko, posneto mleko (kravje, ovčje, kobilje), kondenzirano mleko, mleko v prahu, sirotka, z mlekom pripravljene močnate jedi in sladice (npr. mlečni zdrob, mlečni riž, puding), mlečna čokolada, lešnikove kreme, pa tudi polizdelki in končni izdelki.

Srednje visoko vsebnost laktoze imajo: skuta, sladka smetana, kisla smetana, jogurt, pinjenec, sveži sirček, sladoled.

Skoraj brez laktoze so: ementaler, parmezan, tilsiter, edamec, camembert.

Primernost izdelkov SPAR free from je preverila Andreja Širca Čampa, prehranska strokovnjakinja. Izdelki so preverjeni tudi s strani vodilne dietologinje na univerzitetni kliniki LKH v Gradcu ter so sprejeti kot dragocen prispevek v okviru prehrane pri ljudeh, preobčutljivih na laktozo. Hkrati izdelke brez laktoze redno preverjamo tudi v neodvisnem akreditiranem laboratoriju.