Izdelki brez glutena in laktoze
Linija izdelkov za posebne prehranske namene!

Dobra novica za vse, ki zaradi preobčutljivosti ne smete uživati živil, ki vsebujejo gluten in/ali laktozo! Linija izdelkov SPAR Free From bo mnogim ljudem, preobčutljivim na določena živila, olajšala življenje.  

SPAR free from, več kot 50 izdelkov

SPAR Free From – POPOLNO ZAUPANJE!

68 izdelkov!

V liniji SPAR free from najdete 68 kakovostnih in varnih izdelkov brez glutena in/ali laktoze. V ponudbi boste našli poleg osnovnih živil tudi povsem inovativne izdelke, ki ste jih še posebej pogrešali (lešnikov namaz, zmes za pico, čokolado,…). Vaš vsakodnevni nakup vam bo olajšala enotna in že na prvi pogled opazna zelena embalažavseh izdelkov.

Bogata raznolikost
SPAR free from je namenjen ljudem, ki ne smejo uživati glutena in laktoze. Uživali boste lahko prednosti skrbno proizvedenih izdelkov SPAR free from! Izbrane surovine, posebne recepture ter uporaba najnovejših in izjemno naprednih proizvodnih tehnologij vam zagotavljajo varnost in najvišjo kakovost.

Velika izbira za najboljšo ceno
Z linijo izdelkov SPAR free from boste lahko ljudje s posebnimi prehranskimi zahtevami zopet uživali v raznoliki prehrani. Pozabite na težavno iskanje in omejeno izbiro izdelkov, ki jih smete uživati. Linija izdelkov SPAR free from je tu, da vam priskoči na pomoč, saj vam ponuja širok izbor po dostopnih cenah.

Znak kakovosti

Izdelki SPAR free from brez glutena in/ali laktoze so bili razviti v sodelovanju z vodilnimi strokovnjaki za prehrano. Primernost izdelkov je preverila tudi Andreja Širca Čampa, prehranska svetovalka.

Vsi izdelki brez glutena so proizvedeni v skladu z mednarodnimi smernicami za  brezglutenske izdelke.

Izdelke poiščite tudi v naši spletni trgovini SPAR Online

SPAR free from brez glutena

Kaj je celiakija?
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za gluten. Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži pa tudi ovsa. Gluten povzroča poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolnikiimajo prebavne motnje, pride do pomankanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padca odpornosti organizma.

Z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsija) lahko pri nezdravljeni celiakiji dokažemo tipične spremembe sluznice tankega črevesa. Resice tankega črevesa izginejo, sluznica postane ploska - atrofična. Z brezglutensko hrano si bolna sluznica tankega črevesa postopoma opomore. Stanje bolnika se postopoma izboljša, bolnik začne pridobivati na teži, krvna slika se normalizira in končno se tudi prizadeta sluznica ne razlikuje več od zdrave.

Znak kakovosti za izdelke brez glutena
Vsi izdelki iz linije SPAR free from, ki ne vsebujejo glutena, nosijo
oznako mednarodnega združenja za celiakijo AOESC* »brez glutena«. Za
uporabo registrske številke na embalaži je potrebno izpolnjevati
najstrožje zahteve glede kakovosti in varnosti živila.

TOMO JESENICNIK TOMO JESENICNIK
SPAR free from brez laktoze
TOMO JESENICNIK TOMO JESENICNIK

SPAR free from brez laktoze

Kaj pomeni preobčutljivost na laktozo?

Ljudje s preobčutljivostjo na laktozo ne prenašajo mlečnega sladkorja. To je najpogostejša oblika preobčutljivosti na živilo in je posledica pomanjkanja encima laktaza. Ta encim se tvori v sluznici tankega črevesa ter razgradi mlečni sladkor (laktozo) v glukozo in galaktozo.

Prisotnost laktoze v izdelkih
Visoko vsebnost laktoze imajo na primer: neposneto mleko, posneto mleko (kravje, ovčje, kobilje), kondenzirano mleko, mleko v prahu, sirotka, z mlekom pripravljene močnate jedi in sladice (npr. mlečni zdrob, mlečni riž, puding), mlečna čokolada, lešnikove kreme, pa tudi polizdelki in končni izdelki.

Srednje visoko vsebnost laktoze imajo: skuta, sladka smetana, kisla smetana, jogurt, pinjenec, sveži sirček, sladoled.

Skoraj brez laktoze so: ementaler, parmezan, tilsiter, edamec, camembert.

Primernost izdelkov SPAR free from je preverila Andreja Širca Čampa, prehranska strokovnjakinja. Izdelki so preverjeni tudi s strani vodilne dietologinje na univerzitetni kliniki LKH v Gradcu ter so sprejeti kot dragocen prispevek v okviru prehrane pri ljudeh, preobčutljivih na laktozo. Hkrati izdelke brez laktoze redno preverjamo tudi v neodvisnem akreditiranem laboratoriju.

MORDA VAS ZANIMA TUDI …

Tedenski jedilnik brez glutena: 5 jedi za prste oblizniti
Jedilnik za naslednji teden: brez glutena!

Kaj pa bomo jutri jedli? Večno vprašanje, ki si ga verjetno še pogosteje zastavljate, če morate paziti na vnos glutena. Naj vam priskočimo na pomoč. Da boste naslednji teden lažje našli navdih za hitro pripravljene, okusne obroke, kot so priljubljeni tortiljini zvitki ali slastne palačinke, smo sestavili mini brezglutenski tedenski meni.   

7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo
7 namigov za jedilnik, s katerega umikate laktozo

Tudi brez uporabe običajnega mleka in mlečnih izdelkov lahko uživamo v odličnih okusih ter svojim družinskim članom in prijateljem postrežemo odlične jedi.

Kako se lotiti rojstnodnevne zabave brez glutena

Pri organizaciji otroške rojstnodnevne zabave se hitro zgodi, da se med malimi gosti najdejo tudi takšni, ki morajo paziti na uživanje glutena.

Prehrana brez glutena in brez laktoze, kljub omejitvam naj bo krožnik poln okusov
Prehrana brez glutena in brez laktoze

Vsakdanji jedilnik, ki ne vsebuje glutena in/ali laktoze, se sliši kot poln odrekanja, vendar je lahko prehrana tudi v tem primeru zelo okusna in še bolj raznolika.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>