Kaj pomeni preobčutljivost na laktozo?
Ljudje s preobčutljivostjo na laktozo ne prenašajo mlečnega sladkorja. To je najpogostejša oblika preobčutljivosti na živilo in je posledica pomanjkanja encima laktaza. Ta encim se tvori v sluznici tankega črevesa ter razgradi mlečni sladkor (laktozo) v glukozo in galaktozo.
Prisotnost laktoze v izdelkih
Visoko vsebnost laktoze imajo na primer: neposneto mleko, posneto mleko (kravje, ovčje, kobilje), kondenzirano mleko, mleko v prahu, sirotka, z mlekom pripravljene močnate jedi in sladice (npr. mlečni zdrob, mlečni riž, puding), mlečna čokolada, lešnikove kreme, pa tudi polizdelki in končni izdelki.
Srednje visoko vsebnost laktoze imajo: skuta, sladka smetana, kisla smetana, jogurt, pinjenec, sveži sirček, sladoled.
Skoraj brez laktoze so: ementaler, parmezan, tilsiter, edamec, camembert.
Primernost izdelkov SPAR free from je preverila Andreja Širca Čampa, prehranska strokovnjakinja. Izdelki so preverjeni tudi s strani vodilne dietologinje na univerzitetni kliniki LKH v Gradcu ter so sprejeti kot dragocen prispevek v okviru prehrane pri ljudeh, preobčutljivih na laktozo. Hkrati izdelke brez laktoze redno preverjamo tudi v neodvisnem akreditiranem laboratoriju.