Martinova pojedina – tradicija brez glutena in laktoze
Martinovo je eden izmed najbolj veselih slovenskih praznikov, saj se ob dobri hrani in mladem vinu zberejo prijatelji in družina. Za mizo vabijo značilne jedi – rdeče zelje, mlinci in pečena perutnina. Za vas smo preverili, pri katerih tradicionalnih receptih poseči po sestavinah, ki ne vsebujejo glutena ali laktoze, za sproščeno uživanje ob domači pojedini.
Goveja juha na praznične dni ne sme manjkati. Seveda pa je vanjo treba tudi kaj dobrega zakuhati, zato na naših policah izberite jušne testenine brez glutena.
S pripravo tradicionalne martinove priloge ne bi smelo biti težav. Z moko brez glutena v recepturi enostavno nadomestite običajno in pripravite rahle domače mlince.
Pri pripravi račke ali gosi ni treba dodajati maščobe, saj obe med peko spustita dovolj svoje. Če pa bi pri peki piščanca radi uporabili maslo, vam je na voljo takšno brez laktoze.
Klasični recepti za dušeno rdeče zelje ne vsebujejo sestavin z glutenom ali laktozo. Le če ga želite nekoliko zgostiti, uporabite moko brez glutena.
Moka brez glutena in maslo brez laktoze sta odlična za pripravo testa, mascarpone brez laktoze pa slastno dopolni pečena jabolka v krhki piti ali slastnem zavitku.