Solata z domačega vrta je lahko superživilo
Imunost in prehrana
Dovolj vitaminov in mineralov, ki krepijo našo odpornost, lahko zaužijemo z uravnoteženo prehrano
Prvi korak do ohranjanja zdravja je ugotovitev, da je zlasti v trenutnih turbulentnih razmerah človekov največji adut močen imunski sistem. Neizogiben je tudi drugi korak, razmislek, kako lahko vsak posameznik ta svoj imunski sistem okrepi – z izbiro živil, načinom prehranjevanja in življenjskim slogom.
V času epidemije smo bili zasuti z bolj ali manj verodostojnimi informacijami o tem, kaj človeku koristi v boju proti okužbi z novim koronavirusom, kako ohraniti čim boljšo odpornost. Ker je to nova, neraziskana bolezen, je bilo znanstveno potrjenih podatkov zelo malo. Zato je zacvetela sporna ponudba zdravil in prehranskih dodatkov, ki naj bi varovali pred okužbo, samooklicani strokovnjaki so ponujali preventivne učinkovine. Pristojne institucije so pozvale prebivalstvo, naj vojne dobičkarje prijavijo inšpekciji, v mednarodnem okolju pa so sumljive virtualne oglase umaknile tudi globalne spletne platforme.
Na imunski sistem, ki je od človeka do človeka različno krepak, vplivajo dejavniki, na katere nimamo vpliva: genetika, spol, starost, zgodovina infekcij, pa tudi taki, ki so lahko naše orodje in orožje za večjo odpornost. To so ustrezna prehrana, veliko gibanja, opustitev kajenja, izogibanje stresu, dovolj spanca … V zadnjih letih je bilo opravljenih veliko študij o vplivu stresa na imunsko odpornost. Pokazale so, da lahko dolgotrajen stres načne obrambno sposobnost telesa in na dolgi rok poveča obolevnost za rakom.
Vitamini in minerali
In kakšna je ustrezna prehrana? Imunski sistem ogrožata tako podhranjenost kot čezmerna telesna masa, predvsem maščobne zaloge okoli pasu, smo se poučili na nacionalnem portalu o hrani Prehrana.si. Podpremo ga z uživanjem večjih količin čim bolj raznolikega sadja in zelenjave, oreškov ter živil, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami, kolikor je mogoče, omejimo vnos nasičenih maščobnih kislin, saj te v telesu pospešujejo vnetne procese.
Ob makrohranilih imajo pomembno vlogo vitamini in minerali, ki so sestavni del celic imunskega sistema. Odpornost dokazano krepijo vitamini A, D, E, C, B6, folna kislina, baker, cink, selen in železo. V znatnih količinah jih najdemo v številnih živilih, predvsem sadju, zelenjavi, oreških, nekaterih vrstah mesa in jajcih. Znanstveno je dokazano, da na odpornost telesa dobro vplivajo česen, čebula, gobe šitake, karotenoidi (korenje, buče, sladki krompir, kaki, melone), zelena listnata zelenjava, ingver, probiotični izdelki, kot so jogurt in kefir, ter kislo zelje in kisla repa.
Omenjene koristne snovi v zadostni meri zaužijemo s pestro uravnoteženo prehrano, s polnovredno rastlinsko hrano pa vnesemo v telo dovolj zaželenih antioksidantov, ki krepijo zdravje.
Kaj je super v živilih?
Sijajne učinke na imunski sistem denimo obljubljajo superživila. Zbrali smo strokovna mnenja, katera in kako super so v resnici. Stališča, ki jih razberemo iz strokovnih spletnih člankov in blogov, so precej enotna: superživila so prodajna uspešnica, proizvajalci svoje izdelke velikokrat opremijo s to oznako, ker je učinkovit magnet za potrošnika. To lahko naredijo, ker oznake ne opredeljuje niti veljavna evropska niti slovenska živilska zakonodaja.
»Gre za tržno skovanko in za njeno uporabo ni znanstvene podlage,« je pojasnila Mira Kos Skubic iz sektorja za živila, krmo in zdravila na uradu za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. »Z oznako 'super' ni nič narobe, je pa pomembno, da se potrošniku pojasni, zakaj je ravno to živilo super. Če ga pustimo v dvomih, kršimo določbe živilske zakonodaje, ki prepoveduje zavajanje potrošnika. Ta mora oznako razumeti, jasno mu mora biti, zakaj je živilo super.« Seveda je treba spoštovati vse potrošnikove pravice v zvezi s hrano: od varnosti, obveščenosti do izbire.
Za razjasnitev zakonodaja vendarle poskrbi. Proizvajalec lahko uporabi omenjeno »domišljijsko ime«, če ga podkrepi z ustrezno prehransko ali zdravstveno trditvijo, kaj je super v živilu, in te snovi mora biti v predpisani zadostni količini. Pogoje za uporabo prehranskih in zdravstvenih trditev določa posebna uredba EU, primernost živil pa ocenjuje Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) na podlagi strogih meril: trditev mora biti znanstveno utemeljena, pogoji uporabe natančno določeni, značilnost hranila oziroma živila ustrezno določena, zveza med zatrjevanim učinkom in zaužitim živilom smiselna, učinek koristnosti pa mora biti merljiv.
Razlika med prehransko in zdravstveno trditvijo je v tem, je dodala strokovnjakinja, da se prehranska nanaša na ugodne prehranske lastnosti zaradi energije ali hranila, ki ga vsebuje živilo, zdravstvena pa povezuje živilo z zdravjem.