Nepogrešljiva, v preveliki količini pa zelo škodljiva
Sladkor in sol
Potrošnike je treba ozavestiti in spodbuditi k zmanjšanju uporabe, dobrodošle pa so tudi tovrstne pobude iz gospodarstva
Prvi pogoj za ohranjanje zdravja in dobrega počutja je – ob zadostnem gibanju in hidraciji – raznolika in uravnotežena prehrana. Pomembna pa ni samo izbira živil, ampak tudi, kaj vse in v kakšnih količinah jim dodamo, da izboljšamo ali ojačamo njihov okus. V mislih imamo sladkor in sol, ti prvobitni, prislovično nepogrešljivi, a hkrati nevarni – zdravju škodljivi, če pri njunem posipanju ali nalivanju nimamo prave mere.
Nič takega, česar ne bi že tisočkrat slišali, a s krotenjem razvad je tako kot z vzgojo otroka ali z učenjem: ponavljanje je mati modrosti (znanja). Zato še eno svarilo ne bo odveč.
S projektom do ukrepov
Da bi ugotovili, koliko sladkorja zaužijemo Slovenci, so Inštitut za nutricionistiko, NIJZ in UKC na pobudo ministrstva za zdravje začeli večletni projekt Sladkor v prehrani: razpoložljivost v živilih, prehranski vnosi in vplivi na zdravje. Konec lanskega leta so predstavili prve rezultate. Ugotavljajo, da je treba prehranska priporočila, ki veljajo v svetu, »prenesti v prakso tudi v Sloveniji, kjer je debelost razširjena tako pri otrocih kot pri odraslih. Vnos prostih sladkorjev se lahko zmanjša z omejevanjem uživanja pijač (pijače z dodanim sladkorjem, sadi sokovi) in živil, ki vsebujejo visoke količine prostih sladkorjev, ter s spodbujanjem uživanja živil z naravno prisotnim sladkorjem (sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov brez dodanega sladkorja).«
V Sloveniji sicer manjkajo podatki o porabi sladkorja po različnih starostnih skupinah, zato trendov, ki veljajo v svetu, ni mogoče eksaktno dokazati. Zaradi domneve, da je zaradi vsesplošne prisotnosti dodanega sladkorja v živilih in pijačah njegov vnos v slovenski populaciji previsok in predstavlja javnozdravstveno tveganje, bi morali količino sladkorja v predelanih živilih ustrezno zmanjšati, ljudi pa odvrniti od živil z visokim deležem dodanega sladkorja. Končni izsledki projekta bodo podlaga za nadaljnje ukrepe za zmanjšanje vnosa sladkorja.
Optimizem pa vzbuja raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (NIJZ), ki kaže, da slovenski mladostniki vse pogosteje redno uživajo zelenjavo in sadje in vse manj je tistih, ki pogosto posegajo po sladkanih pijačah.
Slovenci pretiravamo s soljo
Zelo podobno zgodbo piše sol, ki je po ljudskem izročilu celo najbolj cenjena začimba. Simbolno naj bi ohranja življenje in zdravje, varovala pred zlom. Nastopala je v številnih legendah in obredih, simbolizirala je duhovitost in modrost. Dandanes pa sodi med bele sovražnike zdravja, poleg sladkorja, bele moke in masti. A spet: samo, če je v prevelikih odmerkih. Res pa sta sodobni način življenja in prehranjevanja privedla do tega, da je večina ljudi užije preveč. To velja za ves svet. Slovenija je v primerjavi z EU nadpovprečna porabnica soli.
S soljo telo dobiva organizmu nujno potreben natrij, ki pomaga pri vzdrževanju ravnotežja telesnih tekočin in skrbi za zdravo delovanje srca in ožilja. Prenizek
vnos natrija oziroma natrijevega klorida ima za posledico lahko srčno-žilne zaplete, težave s holesterolom in nadzorom krvnega sladkorja, slabšo kakovostjo življenja starostnikov in slabše rezultate pri intenzivni fizični aktivnosti. Po drugi strani pa tudi previsok vnos soli vpliva na povišanje krvnega tlaka, kar zvišuje tveganje za razvoj srčne kapi in drugih srčno-žilnih bolezni. Pri izločanju natrija z urinom pa se lahko po tej poti izloči tudi preveč kalcija, kar zmanjšuje gostoto kosti in lahko vodi v osteoporozo.
Po priporočilih WHO in Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo naj bi odrasli zaužili največ 5 gramov ali eno čajno žličko soli na dan, mladostniki 1,4 grama, otroci pa še manj, sorazmerno s telesno težo, v starosti od enega do štirih let le 0,8 grama soli na dan. Telesni napori, bruhanje, driska, vročina ali povišana temperatura ozračja potrebe po soli nekoliko povečajo.
Raziskave kažejo, da odrasli prebivalci Slovenije v povprečju močno presegamo še dopustno dnevno količino soli (po ne več najbolj svežih podatkih 11,8 grama soli na dan), da pa so trendi spodbudni; poraba soli se zmanjšuje, predvsem pri moških.
Slovenci smo znani po tem, da živila radi dosoljujemo – če je to potrebno ali ne. Sol je namreč naravni konzervans, pa tudi ojačevalec okusa. Na to smo se navadili, zato se nam manj slane jedi zdijo omledne. Največ soli pa zaužijemo s predpripravljenimi, konzerviranimi in predelanimi živili, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesninami, vloženo zelenjavo, pa tudi s hrano v gostinskih obratih.