EKO pridelana hrana, Ekološke oznake: veste katere so prave?

EKOLOŠKO PRIDELANA HRANA

Ekološke oznake: veste katere so prave?

Lepota neokrnjene narave, cvetoči travniki, pestra barvitost polj in sadovnjakov. Vse to in še veliko več prinašajo s seboj ekološki certifikati. Zelene oznake zaupanja trajnostne predelave hrane nas na prodajnih policah vodijo do izdelkov, s katerimi sledimo vrednotam spoštovanja narave in zdravega življenjskega sloga. Odkrijte z nami, kateri certifikati potrjujejo vašo zeleno izbiro.  

Ekološke oznake: veste katere so prave? - Uradni znak EU za ekološka živila

Uradni znak EU za ekološka živila

Ta enotna oznaka vam tako v Sloveniji kot na drugih trgih EU zagotavlja, da gre za ekološko živilo. Proizvodnja, predelava, prevoz in skladiščenje ustrezajo ekološkim zahtevam. Proizvodi morajo vsebovati najmanj 95 % ekoloških sestavin. Uporaba te oznake je obvezna.  

Ekološke oznake: veste katere so prave? - Nacionalni zaščitni znak ekoloških živil

Nacionalni zaščitni znak ekoloških živil

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podeljuje nacionalno slovensko oznako 'ekološki'. Znak potrjuje ekološko preverjeno proizvodnjo, predelavo, transport in skladiščenje živil. Pridobitev in uporaba nacionalnega znaka sta prostovoljna.  

Ekološke oznake: veste katere so prave? - Zaščitni znak BIO Slovenija

Zaščitni znak BIO Slovenija

Slovenski pridelovalci in kmetovalci lahko pridobijo tudi zaščitni ekološki certifikat mariborskega inštituta za ekološko pridelavo ali predelavo. Tudi ta certifikat jamči, da je živilo pridelano, predelano, pakirano, skladiščeno in transportirano skladno s predpisi za ekološke pridelke, živila in krmila.

Ekološko, biološko, organsko – ali gre za isto stvar?

Veste, katerim izrazom zaupati in zakaj? Odkrivamo, kaj se skriva za tremi različnimi izrazi, ki jih najdete na prehranskih izdelkih.  

BESEDA "EKO"

Eko je okrajšava, ki izhaja iz besede ekološko. Skladno z zakonodajo lahko ekološka živila v Sloveniji nosijo tudi napis biološko ali okrajšavo bio. Torej gre za enakovredne izraze, ki se glede na zakonodajo lahko uporabljajo za označevanje certificirano ekološko pridelanih in predelanih prehranskih izdelkov.   

BESEDA "ORGANSKO"

Beseda organsko izhaja iz angleške 'organic'. V slovenščini izraz ne ustreza v popolnosti pomenu ekološko pridelanih živil, zato se za označevanje ne uporablja. Seveda pa je lahko del kreativnega poimenovanja blagovne znamke ali izdelka.

Kaj vam še pove oznaka EU za ekološka živila, SPAR
Oznaka za ekološka živila, ki jo morate poznati

Verjetno že na prvi pogled prepoznate uradni znak EU za ekološka živila, ko na svetlo zeleni pasici uzrete silhueto lista, sestavljeno iz drobnih zvezdic. Pa ste opazili, da se ob znaku nahajajo še nekateri drugi podatki?  

EKO pridelana hrana, 7 dobrih razlogov ZA ekološko prehrano
7 dobrih razlogov ZA ekološko prehrano

Prehod na ekološko prehrano ima številne pozitivne učinke tako na človeka kot tudi na okolje. Kateri razlog ZA pa je vam najpomembnejši?

Eko, eko, eko … ko se pije dobro mleko

Mleko ima skupaj z mlečnimi izdelki v uravnoteženi prehrani pomembno mesto. Poglejmo, kaj so dodane vrednosti ekološke prireje mleka, ki jih je dobro poznati.  

SPAR Natur*pur

Z linijo SPAR Natur*pur si prizadevamo k razvoju bio izdelkov, prilagojenih zahtevam sodobnega potrošnika, ki si želi čim bolj naravno in kakovostno prehrano. V liniji boste našli že več kot 450 izdelkov.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>