Kaj vam še pove oznaka EU za ekološka živila, SPAR

EKOLOŠKO PRIDELANA HRANA

Kaj vam še pove oznaka EU za ekološka živila

Verjetno že na prvi pogled prepoznate uradni znak EU za ekološka živila, ko na svetlo zeleni pasici uzrete silhueto lista, sestavljeno iz drobnih zvezdic. Pa ste opazili, da se ob znaku nahajajo še nekateri drugi podatki? Poglejte, kaj pomenijo in na katerih živilih se lahko uporabljajo.  

Kaj vam še pove oznaka EU za ekološka živila, SPAR

Enotna oznaka 'zelenega lista' vam tako v Sloveniji kot na drugih trgih EU sporoča, da gre za ekološko živilo, ki je certificirano in nadzorovano.

Oznaka EU za ekološka živila, SPAR

Pogoji in načini uporabe evropskega znaka za ekološko kmetijstvo so predpisani v posebni uredbi EU, ki določa tudi to, da se znak vedno uporablja:

- s šifro organizacije, ki podeljuje ekološki certifikat in izvaja redni nadzor, ter

- z navedbo porekla živila oz. področja pridelave kmetijskih surovin, iz katerih je sestavljen izdelek.  

Oznaka EU za ekološka živila, Unikatna šifra organa certificiranja, SPAR

Kaj torej pomeni SI-EKO-001? Prvi del predstavlja oznako države članice – torej SI za Slovenijo. Beseda EKO sporoča ekološko pridelavo. Na koncu pa je identifikacijska številka certifikacijskega organa – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je za to pooblastilo štiri organizacije, zato boste zasledili oznake od 001 do 004. Šifre se torej spreminjajo glede na državo, v kateri je certifikat dodeljen in kontroliran.  

Oznaka EU za ekološka živila, Oznaka porekla surovin ali živila, SPAR

Pod šifro organa certificiranja je zapisano področje ali država, kjer je bilo ekološko živilo pridelano ali pa so tam pridelali surovine, iz katerih je narejen proizvod.

- Napis Kmetijstvo EU vam pove, da je bilo 95 % surovin kmetijskega izvora pridelanih v EU.

- Napis Kmetijstvo izven EU sporoča, da so bile surovine kmetijskega izvora pridelane v tretjih državah.

- Napis Kmetijstvo EU/izven EU pomeni, da so surovine pridelali tako v EU kot zunaj nje.  


Ime države, na primer Kmetijstvo Slovenije, pa se lahko namesto napisa EU ali izven EU uporabi, če je bilo vsaj 95 % surovin ekološkega izdelka pridelanih prav tam.  

EKO pridelana hrana, 7 dobrih razlogov ZA ekološko prehrano
7 dobrih razlogov ZA ekološko prehrano

Prehod na ekološko prehrano ima številne pozitivne učinke tako na človeka kot tudi na okolje. Kateri razlog ZA pa je vam najpomembnejši?

EKO pridelana hrana, Ekološke oznake: veste katere so prave?
Ekološke oznake: veste katere so prave?

Zelene oznake zaupanja trajnostne predelave hrane nas na prodajnih policah vodijo do izdelkov, s katerimi sledimo vrednotam spoštovanja narave in zdravega življenjskega sloga. Odkrijte z nami, kateri certifikati potrjujejo vašo zeleno izbiro.   

Eko, eko, eko … ko se pije dobro mleko

Mleko ima skupaj z mlečnimi izdelki v uravnoteženi prehrani pomembno mesto. Poglejmo, kaj so dodane vrednosti ekološke prireje mleka, ki jih je dobro poznati.  

SPAR Natur*pur

Z linijo SPAR Natur*pur si prizadevamo k razvoju bio izdelkov, prilagojenih zahtevam sodobnega potrošnika, ki si želi čim bolj naravno in kakovostno prehrano. V liniji boste našli že več kot 450 izdelkov.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>