Ženska med kuhanjem zelenjavne rižote

Kako ohranimo koristna hranila: 6 nasvetov za kuhanje

Ekološko pridelana hrana je polna hranljivih snovi, ki so bistvenega pomena za naše zdravje. Ker je njena pridelava brez pesticidov in umetnih gnojil posebej zahtevna, je še toliko bolj pomembno, da pri pripravi ohranimo njeno hranilno vrednost. Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi bo tudi v jedeh iz ekoloških sestavin ostalo več dobrega. 

Ponev s testeninami in zelenjavo

Nežne metode kuhanja, kot so soparjenje, kuhanje na rahlem ognju in pečenje v foliji, pomagajo ohraniti več hranil, v primerjavi z obdelavo hrane na visoki temperaturi. Kadar je to mogoče, kuhajte zelenjavo brez lupljenja, saj tako ohranite več koristnih hranil. 

Soparjenje zelenjave v ponvi

Kuhanje zelenjave v veliki količini vode povzroči izločanje vitaminov, topnih v vodi (kot so vitamin C in B vitamini). Če uporabimo manj vode, lahko nekoliko zmanjšamo izgubo teh hranil. Vodo, v kateri smo kuhali zelenjavo, uporabimo kot osnovo za juhe in omake. 

Štedilnik s posodo med kuhanjem jedi

Dolgotrajno kuhanje lahko uniči nekatere hranilne snovi, zato zmanjšajmo čas kuhanja do točke, ko je zelenjava še hrustljava. Tudi hitro in kratko pečenje pomaga ohraniti več hranil, zato meso lepo zapecite, a naj bo znotraj še sočno. Manjše kose pripravljajte krajši čas. 

Par med rezanjem sveže zelenjave

Zelenjavo očistite in narežite tik pred kuhanjem ali pečenjem, saj tako zmanjšate izgubo hranil, prav tako preprečite oksidacijo. Ekološko pridelana živila ustrezno shranjujte v hladilniku, razen tistih vrst zelenjave in sadja, ki jim bolj ustreza temna shramba. 

Goveji steak na črnem krožniku z zelenjavo

Pri kuhanju uporabite kakovostna olja, kot je na primer oljčno olje, ki lahko pomaga ohraniti ali pa lahko celo izboljša hranilno vrednost hrane. Kakovostna olja so bogata z dobrimi maščobami, ki so pomembne za absorpcijo vitaminov in drugih hranil.

Oče in sin med pripravo solate

Sproti kupujte sveže sezonske ekološke sestavine. Če imate možnost, tudi lokalno pridelana živila, saj običajno vsebujejo več hranil, kot tista, ki so prepotovala dolge transportne poti ali pa bila dlje časa v skladiščih in hladilnicah. 

Solata s kus kusom na krožniku.
Jejte polnozrnato, živite polno. Odkrijte jedilnik z recepti.
Piščanec z rižen in zelenjavo na krožniku
Kako pripraviti piščanca? Tukaj so 3 slastni recepti.
Popečen narezan kruh na leseni dilci.
Zakaj vedno isti kruh? Raziščite okuse, ki navdušijo.
Slovenska pokrajina, označevalec NARAVNOST OD PRIDELOVALCA, 100 % SLOVENSKO
Kaj svežega in lokalnega izbrati pozimi
3 ideje za jesenske narezke, ki bodo navdušili
3 ideje za jesenske narezke, ki vas bodo navdušili

Pozabite na narezek, ki izgleda kot kopica mesnin. Raje ga sestavite okoli glavne sestavine – bodisi mesne ali vegetarijanske – in presenetite s slastnimi dodatki, kot so bogati siri, sezonsko sadje, hrustljavi kruh in unikatni namazi.