Veganska prehrana in šport

Veganska prehrana in šport: Kako zadostiti potrebam po beljakovinah

Ustrezen vnos beljakovin podpira aktiven življenjski slog. Če je rekreacija del vašega vsakdana ali ko opravljate fizično bolj zahtevno delo, verjetno začutite, da bi morali telo oskrbeti z dodatno energijo. Beljakovine nam pri tem pomagajo. V proteinskih ploščicah in napitkih so priročna izbira, seveda pa je še bolje, če so del uravnotežene prehrane. Izbrali smo nekaj rastlinskih beljakovinskih zakladov, ki so vam lahko v navdih.   

Veganska prehrana in šport, Seitan

Pravijo mu tudi pšenično meso, saj je narejen iz pšeničnega glutena. Poln beljakovin je poleg tega še zelo praktičen, se ga lahko pečete na žaru, uporabite v enolončnicah in sendvičih.  

Veganska prehrana in šport, Leča

Leča je polna beljakovin in tako zelo praktična ter enostavna za uporabo v vsakdanji kuhinji. Odlična je v različnih jedeh, saj jo lahko dodamo juham, z njo obogatimo solate ali si privoščimo lečin kari.  

Veganska prehrana in šport, Tempeh

Fermentirana sojina pogača ima dolgo zgodovino, v Indoneziji jo tradicionalno pripravljajo v bananinih listih. Je blagega, oreškastega okusa in vsestransko uporabno rastlinsko živilo.

Veganska prehrana in šport, Čičerika

Predstavnica stročnic vsebuje veliko beljakovin in je ob tem še tako zelo edinstvena, saj spominja na oreščke. Pražena je hrustljav prigrizek, v juhi ali solati pa je prav tako slastna kot v namazu humus.  

Veganska prehrana in šport, Tofu

Dobro uveljavljeno beljakovinsko živilo, pripravljeno iz soje, je res odlična izbira tudi v kuhinji. Zaradi blagega okusa mu lahko z mariniranjem dodamo želene arome in preprosto spečemo ali ocvremo.

Veganska prehrana in šport, Edamame

Edamame je japonski izraz za mlado sojo, ki je polna beljakovin. Zrna so zelene barve, okusna kot prigrizek, dodatek solatam ali kot priloga, lahko pa se pripravijo kar skupaj s strokom.

Veganska prehrana in šport, Kvinoja

Starodavno živilo andskih ljudstev vsebuje veliko beljakovin in je vsestransko uporabno. Lahko bi rekli, da je neke vrste nadomestek žita, uporabimo pa ga lahko v enolončnicah, kot prilogo ali v solatah.

Poiščite veganske izdelke v spletni trgovini SPAR Online

Veganski piknik: slastne ideje, s katerimi boste navdušili
Veganski piknik: slastne ideje, s katerimi boste navdušili

Trend veganske prehrane lahko navduši tudi na zabavi ob žaru. Od slanih prigrizkov do omamnih sladic, od hrustljavo zapečenih klobasic do sočnih nabodal. Pripravili smo nekaj okusnih idej, s katerimi bo vaš veganski piknik prava senzacija.

Vege miti in resnice - Priprava veganskih jedi je komplicirana
5 MITOV IN RESNIC ZA »VEGANE ZAČETNIKE«

Odstirate prve tančice, ki vodijo k veganski prehrani ali vsaj k večjemu deležu rastlinske hrane na vašem krožniku? Gotovo ste hitro naleteli na dvomljivce, ki so vaš kulinarični preskok zamajali še preden ste poskusili. Morda je med vašim naborom dvomov tudi kateri od teh, ki jih razkrivamo tukaj. 

Veganski kotiček
Veganski kotiček

Priljubljenost veganske prehrane zadnja leta strmo narašča, kar se odraža tudi v pestri ponudbi raznovrstnih veganskih izdelkov. Teh pa ne uživajo le vegani, ampak jih imajo radi tudi zapriseženi mesojedci, saj lahko iz njih pripravimo prave kulinarične specialitete.   

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>