
Veganska prehrana in šport: odkrijte proteinske zaklade
Ustrezen vnos beljakovin podpira aktiven življenjski slog. Če je rekreacija del vašega vsakdana ali ko opravljate fizično bolj zahtevno delo, verjetno začutite, da bi morali telo oskrbeti z dodatno energijo. Beljakovine nam pri tem pomagajo. V proteinskih ploščicah in napitkih so priročna izbira, seveda pa je še bolje, če so del uravnotežene prehrane. Izbrali smo nekaj rastlinskih beljakovinskih zakladov, ki so vam lahko v navdih.
Tempeh je krasen vir rastlinskih beljakovin, njegova posebnost pa je edinstven oreškast okus, ki ga ustvari fermentacija. Zaradi čvrste teksture je odličen v vseh variacijah in se poda tako v solate kot sendviče, ter ponuja beljakovinsko bogat obrok po vaši vadbi.
Tofu je verjetno najbolj poznano rastlinsko živilo, po katerem ne posegajo le vegani, ampak mnogi, ki želijo povečati vnos beljakovin in priskočiti mišicam na pomoč pri regeneraciji. Je zares vsestranski, saj je dober tako v smutijih, praženih jedeh in juhah, kot tudi sladicah.
Edamame so mlada sojina zrna, polna beljakovin. Pripravimo jih zelo hitro in enostavno dodamo obroku ali zaužijemo kot preprost prigrizek pred ali po treningu. Zaužijte jih s ščepcem soli, vključite v testenine, primešajte rižu - beljakovinski »kick« je zagotovljen.
Seitan vsebuje neverjetno visok delež rastlinskih beljakovin, in sicer pšeničnih, zato je v športni prehrani zanimiva izbira. Z značilno teksturo je popoln nadomestek mesa v različnih jedeh – ker je zelo nevtralnega okusa, ga izboljšamo z mariniranjem v omakah in začimbah.
Stročnica je priročna dopolnitev beljakovinske prehrane, saj zagotavlja energijo in pomaga pri regeneraciji po vadbi. Dodamo jo lahko v enolončnice, leča pa je dobra osnova tudi za različne veganske polpete in prikuhe. Hitro nasiti in hkrati podpira aktiven življenjski slog.
Kvinoja je kot 'psevdo žito' dober vir beljakovin in hkrati bogata z vlakninami, kar pomaga pri vzdrževanju energije med športnimi aktivnostmi. Zaradi preproste priprave in prijetnega okusa, jo lahko vključite v pripravo raznolikih jedi in podkrepite svoj proteinski jedilnik.
Predstavnica stročnic vsebuje veliko beljakovin in je ob tem še tako zelo edinstvena, saj spominja na oreščke. Pražena je hrustljav prigrizek, v juhi ali solati pa je prav tako slastna kot v namazu humus.