Riž na krožniku s svežo zelenjavo.

Riž na tisoč in en način

Riž je spregledana sestavina, čeprav je več kot le dolgočasna priloga. Odlično se prepleta z okusi vsega sveta in ponuja izjemne možnosti za kulinarično ustvarjanje. Od kremaste rižote do aromatičnega karija, riž doda jedi svojo teksturo, okus in značaj. V naši trgovini so na voljo enkratne vrste riža, ki zadovoljijo še tako zahtevne gurmane. Za navdih smo zbrali nekaj idej za jedi z raznovrstnim rižem.  

Arborijo riž v posodici.

Arborio riž

Arborio je pravi kralj italijanske rižote. S kremasto teksturo in zaradi dobrega vpijanja okusov je namreč nepogrešljiva osnova za pripravo bogatih rižot vseh vrst: z gobami, z morski sadeži, s tartufi in šparglji, pa še bi lahko naštevali. Zaradi visokega deleža škroba je idealen tudi za pripravo slastnega riževega pudinga oz. mlečnega riža.  

Basmati riž v posodici z leseno merico.

Basmati riž

Basmati je zračen, lahkoten in eleganten riž. V svojih dolgih zrnih med kuhanjem razvije nežen, posebno aromatičen okus, ki je značilen prav za to vrsto riža. Pred uporabo ga namočimo v hladni vodi. Kot priloga je posebej okusen, če ga pripravimo z izbranimi začimbami in ponudimo k pečeni ali dušeni ribi, odlično pa dopolni vse vrste karijev ter piščančji biryani.  

Riž za pripravo sušija v posodici.

Riž za suši

Vsi ljubitelji sušija in drugih japonskih kulinaričnih specialitet z rižem lahko posežete po specialni vrsti posebej lepljivega, kratkozrnatega riža subtilnega okusa. Za njim boste enostavno pripravili tako maki suši, zavit v nori alge, oblikovali riževe blazinice za nigri suši, pa tudi uramaki suši, ki ima riž na zunanji strani zvitka, vam bo uspel.  

Basmati in divji riž v skledčki.

Basmati in divji riž

Divji riž prepoznamo po temnih, dolgih zrnih. Njegov okus je nežno oreškast, običajno pa se uporablja v kombinaciji z drugimi vrstami – predvsem z basmati rižem. Takšno mešanico boste s pridom uporabili v različnih solatah, kot je riževa solata s kozicami in morskimi sadeži, ali pa z dimljenim lososom in avokadom.  

Črni riž v skledčki.

Črni riž

Črni riž navdušuje s svojo intenzivno barvo, zanj pa je značilen rahlo sladkast priokus. Izberite ga za jedi, s katerimi želite pritegniti pozornost, saj zares popestri različne 'bovle' z zelenjavo in proteini, dober je kot priloga in v solatah. Odličen je tudi v sladicah – skuhan v kokosovem mleku in z dodatkom svežih jagod ali manga je črni rižev puding privlačna poslastica.   

Narezek s kozarcem vina ob kaminu
Večeri ob kaminu – na kaj ne smete pozabiti?

Zimski večer, ogenj v kaminu in odlična družba – nikar ne pozabite pripraviti še slastnih prigrizkov in aromatičnih napitkov. Tukaj je nekaj namigov, s katerimi vam pomagamo izbrati izdelke, da boste enostavno ustvarili nepozabne in okusne večere

Božični praznični pogrinjek
Okušanje se začne z očmi

Pripravljeni, da svoje praznično druženje povzdignete na povsem nov nivo? Za vas smo zbrali nekaj priročnih nasvetov, kako obvladati umetnost serviranja hrane in poskrbeti, da bo vaše druženje vsem ostalo v najlepšem spominu.

Rdeče ali belo? Izbor prilagodite jedilniku.
Sledite preprostim napotkom ujemanja hrane in vina

Prava kombinacija vina in jedi lahko povzdigne okuse, ustvarja harmonijo in poskrbi za enkratno kulinarično doživetje. Predlagamo nekaj osnovnih načel, ki lahko vsakomur pomagajo pri izbiri pravih parov.

Zakaj je morsko hrano dobro jesti vse leto?
Zakaj je morsko hrano dobro jesti vse leto?

5 razlogov, zakaj uživanje v dobrotah iz morja presega letne čase in zakaj je obisk ribarnice SPAR vedno dobra ideja.

Gurmanski piknik za prste oblizniti
Piknik, na katerem želijo vsi vse poskusiti

Si predstavljate, da na domačem pikniku ponudite edinstvene jedi, ki jih običajno strežejo le v boljših restavracijah? Ključ do uspeha so slastni SPAR Premium izdelki izpod rok cenjenih chefov Uroša Štefelina, Gregorja Vračka in Uroša Fakuča.

Morda že kmalu na vašem krožniku: kulinarični trendi
Morda že kmalu na vašem krožniku: kulinarični trendi

Preverili smo, kaj so najbolj zanimivi trendi, ki že ali pa bodo v prihodnje vplivali tudi na naše jedilnike in prehranske navade.  

Gurmani jih obožujejo: 10 najbolj luksuznih živil
Gurmani jih obožujejo: 10 najbolj luksuznih živil

Okusi so različni in se s časom spreminjajo, a poznavalci hrane in veliki gurmani bi storili vse, da bi lahko uživali v ekstravagantnih ali edinstvenih jedeh, ki jih lahko stanejo malo premoženje. Raziskali smo, katera gurmanska živila veljajo za najbolj luksuzna.  

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več