
Mlečni izdelki s celega sveta tudi v vaši domači kuhinji
Tudi z okušanjem lahko potujemo okoli sveta, in tokrat so naš navdih mlečni izdelki. V različnih kuhinjah sveta so pomemben del tradicije, saj prispevajo edinstvene okuse in teksture. Od indijskega masla ghee, do kremastega grškega jogurta in aromatičnega francoskega camemberta. Raziščite z nami mlečne dobrote sveta in v njih odkrijte navdih za kuhanje.
Ghee je prečiščeno maslo, priljubljeno predvsem v indijski kuhinji, kjer ga uporabljajo kot osnovno maščobo za kuhanje. Je oreškastega okusa in prijetne arome. Ghee je nepogrešljiv v tradicionalnem kariju. Namesto običajnega masla pa ga lahko uporabite za večino jedi.
Camembert je kremast sir iz francoske Normandije. Zanj je značilna bela plesen na mehki skorji, notranjost pa je kremasta. Camembert je priljubljen v francoski kuhinji – tako samostojno kot za pripravo različnih jedi. Odličen je pečen v pečici z dodatkom česna in zelišč ali oreščkov in sadja.
Parmigiano Reggiano oz. parmezan je trd sir izrazitega okusa. Prihaja iz Italije in je ključna sestavina različnih testenin, rižot in solat. Običajno ga naribajo po vrhu jedi, uporabljajo ga za bogate nadeve, kremne omake in gratinirane dobrote, ter seveda za sirne plošče.
Mehiška sirna salsa je mešanica različnih vrst sira, zelo priljubljena za različne jedi. Ponudite jo lahko z vročimi tortiljami ali kot prilogo k jedem, kot so tacosi, nachosi, quesadille ali burritosi. S salso in limetinim sokom pa lahko pripravite tudi preliv za bogato sestavljeno solato.
Feta je slan sir, narejen iz ovčjega ali kozjega mleka, ki je značilen za grško kuhinjo. Ima drobljivo teksturo in močan, slan okus. Grki feto običajno pripravijo v različnih svežih solatah, dodajo v nadeve za pite ali pa jo pokapljajo z dobro mero oljčnega olja in postrežejo z olivami ter zelišči.
Grški jogurt je gost in kremast. Pogosto se uporablja v grških jedeh, kot je tzatziki ali kot osnovna sestavina za sladice z medom in oreščki. Uporabite ga lahko za pripravo lahkotnih krem za sladice, kot dodatek prelivom za poletne solate ali za osvežilne omake k jedem na žaru.