

V naših trgovinah najdete kakovostno in okusno meso preverjenih dobaviteljev, obenem pa skrbimo za nadzor celotne logistične poti le-tega po najvišjih standardih. Poleg kakovosti in svežine mesa, ki ju zagotavljamo v vseh naših trgovinah, pa za stranke poskrbijo tudi naši zaposleni s strokovno postrežbo ter nasveti, saj sta za odličen okus izbrane jedi ključni tudi izbira pravega kosa mesa in pravilna priprava. Prav tako pa je v mesnici strankam na voljo širok izbor sveže pripravljenih mariniranih izdelkov, ki le čakajo na toplotno obdelavo.
Ponosni smo, da smo prejeli certifikat Izbrana kakovost Slovenije za prodajo predpakiranega in postrežnega svežega perutninskega in govejega mesa. Certifikat dokazuje našo zavezanost, da vam po odlični ceni ponujamo lokalno pridelano meso vrhunske kakovosti.
Ko v Sparu kupujete perutninsko in goveje meso z oznako IZBRANA KAKOVOST ste lahko prepričani:
Kateri kos mesa kupiti?
Za tatarski biftek pri mesarju kupite goveji file. Prosite ga za zadnji koničasti del (t. i. rep) ali pa kupite kar celega. Seveda pa lahko uporabite tudi srednji del ali glavo. File je najmehkejši in najkakovostnejši del govedine. Namesto fileja lahko izberete tudi cenejši goveji hrbet.
Kako pripraviti meso?
Če ste kupili cel neočiščen goveji file ali hrbet, z njega najprej odrežite maščobo. Nato z majhnim nožem zarežite v trdno vezivno tkivo, ki ovija meso, in to tkivo potegnite z mesa, da ostane samo rdeče, nežno meso. Od očiščenega fileja odrežite zadnji, koničasti del ter ga drobno narežite ali nasekljajte. Če uporabite goveji hrbet, ga prav tako drobno narežite ali nasekljajte. Za enostavnejšo in hitrejšo pripravo lahko meso tudi zmeljete.
Kateri kos mesa kupiti?
Če želite pripraviti pravi dunajski zrezek, pri mesarju povprašajte po kosu mesa iz stegna, najbolje iz notranjega stegna, oreha ali križa. Namesto tega pa lahko uporabite tudi telečji hrbet. Prosite mesarja, naj vam zrezke nareže. Zrezki naj bodo debeli približno 1 cm.
Kako pripraviti meso?
Zrezke z ene strani rahlo potolcite in jim zarežite kožico. Posolite. Meso je sočnejše, če ga vsaj 2 uri pred peko pustite na sobni temperaturi.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete približno 60-70 dag mesa ali 4 zrezke, težke po približno 16 dag.
Kateri kos mesa kupiti?
Uporabite sveža piščančja stegna brez kosti in kože ali piščančje prsi.
Kako pripraviti meso?
Meso narežite na enakomerno velike koščke.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete 60-70 dag svežega piščančjega mesa.
Kateri kos mesa kupiti?
Za rižoto lahko kupite flam, pleče, vrat, lahko pa tudi dele stegna, če želite bolj pusto meso. Vendar bo rižota bolj voljna in slastna, če jo pripravite iz mesa, ki je z več maščobe, zato priporočamo flam.
Kako pripraviti meso?
Meso bo bolj sočno, če ga vsaj 2 uri pred pečenjem pustite na sobni temperaturi. Meso narežite na 2 cm velike kocke.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete od 50-60 dag flama, plečeta ali vratu.
Kateri kos mesa kupiti?
Za golaž je najboljši bočnik. Če pa želite, da se pripravi hitreje, lahko izberete zbirno meso ali pleče.
Kako pripraviti meso?
Meso za golaž narežite na kocke.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete 40-60 dag govejega bočnika.
Kateri kos mesa kupiti?
Za paprikaš kupite pleče, vrat ali celo kračo, če imate radi bolj mastno meso.
Kako pripraviti meso?
Meso bo bolj sočno, če ga vsaj 2 uri pred pečenjem pustite na sobni temperaturi. Z mesa porežite vlaknasto maščobo in ga narežite na 2 cm velike kocke.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete 80 dag telečjega plečeta, vratu ali krače (teža brez kosti).
Kateri kos mesa kupiti?
Za bujto repo mesarja povprašajte po visokem svinjskem hrbtu s kostjo. Seveda jo lahko skuhate tudi iz plečeta, delov stegna ali celo iz svinjskega fileja, vendar je najbolj primerno meso s kostmi, ki bodo dale jedi tisti pravi okus.
Kako pripraviti meso?
Meso bo bolj sočno, če ga vsaj 2 uri pred pečenjem pustite na sobni temperaturi. Uporabite cel kos mesa s kostmi vred.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete približno 70 dag visokega svinjskega hrbta s kostjo.
Kateri kos mesa kupiti?
Za telečjo pečenko pri mesarju povprašajte po kosu mesa iz stegna, najbolje iz notranjega stegna, oreha ali križa, lahko pa tudi iz plečeta ali hrbta. Če imate radi bolj pusto meso, kupite stegno ali hrbet, pleče pa je primernejše za ljubitelje bolj marmoriranega mesa ter zahteva malo daljše in skrbnejše pečenje.
Kako pripraviti meso?
Z mesa porežite maščobo in mreno. Pečenka bo sočnejša, če meso pred pečenjem vsaj 2 uri pustite na sobni temperaturi. Da bo pečenka še slastnejša, meso pred pečenjem pretaknite ali obložite s slanino ali celo zavijte v mrežico in ga posolite. Meso bo ohranilo več svojih dobrih lastnosti, če ga pred pečenjem v pečici na hitro opečete z vseh strani ali prelijete z vročo maščobo.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete približno 80 dag mesa.
Kateri kos mesa kupiti?
Za goveji file na način Stroganov pri mesarju kupite goveji file. Prosite ga, naj vam odreže zadnji, koničasti del (t. i. rep). Seveda pa lahko uporabite tudi srednji del ali glavo govejega fileja. File je najmehkejša in najkakovostnejša govedina.
Kako pripraviti meso?
Če ste kupili cel neočiščen goveji file, z njega najprej odrežite maščobo. Nato z majhnim nožem zarežite v vezivno tkivo, ki ovija meso, in to tkivo potegnite z mesa, da ostane samo rdeče, nežno meso. Od očiščenega govejega fileja odrežite zadnji, koničasti del in ga narežite na približno 1–2 cm debele rezine – fileje. Iz filejev nato narežite 1 cm debele in za dolžino fileja dolge trakove.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete približno 50 dag očiščenega govejega fileja.
Kateri kos mesa kupiti?
Za štajersko kislo juho so najbolj primerne svinjske nogice oziroma parklji, poleg tega pa lahko uporabite tudi repek in glavo. Parklje naj vam mesar preseka in naseka, saj boste to težko storili sami.
Kako pripraviti meso?
Nogice pred uporabo dobro operite. Dobro je, če jih pred začetkom priprave na hitro pokuhate (blanširate) in odcedite.
Nasvet
Za 4 osebe potrebujete 60 dag presekanih in nasekanih svinjskih parkljev in repkov.
Piščančji file vsebuje malo maščob, zato je primeren predvsem za športnike in različne diete. Je nežno meso, zato je čas peke zelo pomemben. Da preprečimo suhost, meso na hitro popečemo na visoki temperaturi. Po končani peki lahko file piščanca pokapljamo z limoninim sokom in mu s tem povrnemo sočnost ter izboljšamo okus. File lahko pripravimo na žaru, v omaki ali na slastni solati. Odlično se mu podajo naslednje začimbe: rožmarin, timijan in mleta paprika.
Piščančje bedro je sestavljeno iz spodnjega dela (krače) in zgornjega dela (stegna). Odlično je pripravljeno na žaru ali pečeno z zelenjavo v pečici. Piščančja bedra brez kosti lahko napolnimo s kruhom ali iz njih pripravimo slastna nabodala. Da bo koža na koncu pečenja hrustljava, jo med peko večkrat premažemo z marinado.
PEČENKA IZ SVINJSKEGA STEGNA
PEČENKA IZ SVINJSKIH REBER
V naših poslovalnicah najdete suho zorjeno meso pasme Angus slovenskih rejcev, ki zori v profesionalnih komorah. Komore ohranjajo stalno temperaturo, vlago ter pretok zraka in tako omogočajo prave pogoje za zorjenje.
V takih komorah najdete najboljše kose govedine, kot so T-bone, roastbeef in ribeye.
Večina ljubiteljev steakov prepozna ribeye kot najbolj okusen rez steaka. Rez, ki prihaja iz reber tik med bokom ter ramo krasi neverjetno maščobno marmoriranje, ki pripomore pri sočni teksturi ter bogatih okusih.
Nežna tekstura in okus zorjene svinjine prepriča še tako zahtevne gurmane.
1. RARE /surovo pečeno
2. MEDIUM RARE / srednje surovo pečeno
3. MEDIUM /srednje pečeno
4. MEDIUM WELL /dobro pečeno
5. WELL DONE /zapečeno