KUHNAPATO

Že vrsto let podpiramo mlade kuharje

Projekt Kuhnapato že 14 let mladino in širšo javnost vrača k slovenski kulinarični tradiciji skozi obujanje skorajda pozabljenih jedi naših prednikov. Slednje nadobudni kuharji z uporabo sezonsko-lokalnih sestavin oblikujejo v zdrave in hranilne obroke, ob tem pa veliko pozornosti namenjajo tudi čim manjši količini zavrženih živil.
Podjetje Spar Slovenija s svojo podporo in kakovostnimi izdelki pomaga uresničevati zahtevne cilje, ki vključujejo obujanje lastne kulinarične tradicije, koriščenje sezonskih sestavin iz okolice in pripravo jedi, ki sovpadajo letnemu času ali nekaterim kulinaričnim mejnikom, kot so prazniki, pred ali po praznična obdobja ter ostali običaji. Z možnostjo nastopov v nakupovalnih centrih, pred trgovinami Spar ali Interspar, pa otroci dobivajo dodatno potrditev, veselje ali vnemo, ki je podlaga dolgoročni lojalnosti vseh pomembnih znanj in veščin, ki jih pridobijo v projektu.
Vsako leto se za sodelovanje odloči več slovenskih osnovnih šol, ki vsako leto omogočijo sodelovanje večjemu številu otrok znotraj ustanov. Tako v letošnjem letu v projektu sodeluje preko 100 osnovnih šol širom Slovenije in 10 enot CŠOD, ki prispeva pomemben delež pri uresničevanju poslanstva projekta, saj nagovarja tiste osnovne šole, ki se iz najrazličnejših razlogov ne morejo priključiti osnovnemu delu. Lahko potrdimo, da v enem šolskem letu sodeluje preko 6000 mladostnikov, ki svoje znanje in navdušenje prenašajo na mlajše in starejše generacije.

Kuhnapato novičke

Otroci OŠ Tržišče pečejo - kuhajo

Kuhnapato – zgodba o poprtniku

Učenci OŠ Tržišče so v sklopu projekta Kuhnapato v decembru sodelovali v delavnici izdelave poprtnika v kuhinji Aktiva kmečkih žena v Tržišču. Pod budnim očesom izkušenih gospodinj so se učili oblikovati okraske za ta praznični kruh in pri tem spoznavali tradicijo. Poprtnik, ki je bil nekoč nepogrešljiv pri cerkvenih praznikih, porokah in drugih pomembnih dogodkih, nosi bogato simboliko – ptički predstavljajo otroke, kita pa družinsko povezanost. Delavnica ni bila le poučna, temveč tudi zabavna, še posebej ob starem običaju skakanja za kosom poprtnika. Dogodek je mladim približal dediščino in pomen ohranjanja tradicionalnih vrednot.

Otroci OŠ Šturje Ajdovščina pečejo - kuhajo

Kuhnapato – teden slovenske hrane

Teden slovenske hrane je priložnost za ustvarjanje tradicionalnih jedi v šolskih kuhinjah in gospodinjskih učilnicah. Vedno več šol skrbi za lastne vrtove, kar učence spodbuja k spoznavanju domačih sestavin in naravnih okusov. Preko projekta Kuhnapato otroci pridobivajo vpogled v prehransko dediščino in pomen zdravega prehranjevanja. V tem šolskem letu so v mnogih šolah ves teden pripravljali tradicionalne jedi, nekatere pa so dogajanje popestrile s posebnimi kulinaričnimi dejavnostmi. Želimo, da Teden slovenske hrane ostane opomnik ohranjanja tradicije in hkrati spodbuda k ustvarjalnosti v domačih kuhinjah.

Na krožniku je fižol s koprivo, trpotcem in rmanom

Kuhnapato – delavnica o uporabi divjih zeli v kuhinji

V oktobru je bila v sklopu projekta Kuhnapato ob Gradu Jable na obrobju Trzina izvedena strokovna delavnica za bodoče mentorje skupin osnovnošolcev, kuharje in vodje prehrane, kjer nas je s svojim znanjem navdušila biologinja in nabiralka dr. Katja Rebolj. Na travniku so spoznavali užitne divje rastline, ki so jih nato uporabili v zdravih in okusnih jedeh, potrebne dodatne sestavine pa smo kot sponzor prispevali v Podjetju Spar Slovenija. Udeleženci so pridobljeno znanje prenesli v šolske kuhinje, kjer bodo učence spodbujali k spoznavanju narave in sezonskih sestavin. Zadovoljstvo in kulinarični rezultati potrjujejo, da smo na pravi poti.

Zakaj ne vidite vsebine?
Kuhnapato dogodki pred našimi trgovinami

V okviru projekta Kuhnapato smo izvedli pet delavnic za mlade kuharje, ki so se preizkusili v preoblikovanju tradicionalnih jedi v zdrave in hranilne obroke. Delavnice so potekale v nakupovalnih centrih pred trgovinami INTERSPAR v Novem mestu, Murski Soboti, Ljubljani, Celju in Novi Gorici.
Poglejte si video, ki je nastal ob tej priložnosti!

Zakaj ne vidite vsebine?

Otroci v okviru projekta Kuhnapato navdušujejo

Slovenski osnovnošolci se skozi obujanje lastne prehranske dediščine učijo pripravljati tudi ali predvsem obroke brez zavržkov. To  v novih, tradicionalnih jedeh, primernih za letni čas, počno s porabo hrane ali delov jedi, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov  nekdaj niso pojedli, ali z uporabo delov jedi, ki smo jih včasih zavrgli brez razmisleka, kako bi jih lahko uporabili. Tukaj imamo v mislih razne olupke, natje ali koščice, ki jih znajo mladi mojstri spretno umestiti kot sestavino novega recepta. K ničelnim zavržkom hrane so se zavezale osnovne šole, ki že vrsto let sodelujejo v projektu Kuhnapato in otroke spodbujajo, da pojedo zdrave, sezonsko in lokalno obarvane jedi iz šolskih kuhinj. Pri dejavnostih, ki sestavljajo naš projekt in otroke usmerjajo k odgovornemu ali trajnostnemu načinu življenja, nam ob boku stoji podjetje SPAR Slovenija in s svojimi kakovostnimi sestavinami omogoča ustvarjanje mladih mojstrov.« 

Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato

Preverite odlične recepte, ki so nastali v sklopu projekta KUHNA PA TO!

PROJEKT KUHOZNALCI

V letu 2023 smo projekt Kuhnapato še dodatno začinili: spoznajte Kuhoznalce!
Gre za serijo šestih spletnih oddaj, v katerih so nam otroci iz šestih različnih osnovnih šol predstavili prav toliko zanimivih lokalnih jedi. Poglejte spodnje videe in recepte ter si razširite kulinarična obzorja: Kuhoznalci nas namreč v videih navdušijo za stare/nove jedi in nam pokažejo da se za besedno zvezo “kuhinja, kot iz časov naših babic” skriva veliko več kot le goveja juha, pečenka in štrudelj.

Spoznajte Kuhoznalce!

Recepti naših Kuhoznalcev

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več