KUHNAPATO

Že 8. leto podpiramo mlade kuharje

Projekt Kuhnapato že 14 let mladino in širšo javnost vrača k slovenski kulinarični tradiciji skozi obujanje skorajda pozabljenih jedi naših prednikov. Slednje nadobudni kuharji z uporabo sezonsko-lokalnih sestavin oblikujejo v zdrave in hranilne obroke, ob tem pa veliko pozornosti namenjajo tudi čim manjši količini zavrženih živil.
Podjetje Spar Slovenija s svojo podporo in kakovostnimi izdelki že 8 let pomaga uresničevati zahtevne cilje, ki vključujejo obujanje lastne kulinarične tradicije, koriščenje sezonskih sestavin iz okolice in pripravo jedi, ki sovpadajo letnemu času ali nekaterim kulinaričnim mejnikom, kot so prazniki, pred ali po praznična obdobja ter ostali običaji. Z možnostjo nastopov v nakupovalnih centrih, pred trgovinami Spar ali Interspar, pa otroci dobivajo dodatno potrditev, veselje ali vnemo, ki je podlaga dolgoročni lojalnosti vseh pomembnih znanj in veščin, ki jih pridobijo v projektu.
Vsako leto se za sodelovanje odloči več slovenskih osnovnih šol, ki vsako leto omogočijo sodelovanje večjemu številu otrok znotraj ustanov. Tako v letošnjem letu v projektu sodeluje preko 100 osnovnih šol širom Slovenije in 10 enot CŠOD, ki prispeva pomemben delež pri uresničevanju poslanstva projekta, saj nagovarja tiste osnovne šole, ki se iz najrazličnejših razlogov ne morejo priključiti osnovnemu delu. Lahko potrdimo, da v enem šolskem letu sodeluje preko 6000 mladostnikov, ki svoje znanje in navdušenje prenašajo na mlajše in starejše generacije.

Pred trgovinami INTERSPAR bo zadišalo kuhanje mladih mojstrov projekta Kuhnapato:

24. aprila 2024 pred trgovino INTERSPAR Novo mesto
25. aprila pred trgovino INTERSPAR v Murski Soboti
26. aprila pred trgovino INTERSPAR Citypark v Ljubljani
8. maja pred trgovino INTERSPAR v Celju
10. maja pred trgovino INTERSPAR v Novi Gorici

Otroci v okviru projekta Kuhnapato navdušujejo

Slovenski osnovnošolci se skozi obujanje lastne prehranske dediščine učijo pripravljati tudi ali predvsem obroke brez zavržkov. To  v novih, tradicionalnih jedeh, primernih za letni čas, počno s porabo hrane ali delov jedi, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov  nekdaj niso pojedli, ali z uporabo delov jedi, ki smo jih včasih zavrgli brez razmisleka, kako bi jih lahko uporabili. Tukaj imamo v mislih razne olupke, natje ali koščice, ki jih znajo mladi mojstri spretno umestiti kot sestavino novega recepta. K ničelnim zavržkom hrane so se zavezale osnovne šole, ki že vrsto let sodelujejo v projektu Kuhnapato in otroke spodbujajo, da pojedo zdrave, sezonsko in lokalno obarvane jedi iz šolskih kuhinj. Pri dejavnostih, ki sestavljajo naš projekt in otroke usmerjajo k odgovornemu ali trajnostnemu načinu življenja, nam ob boku stoji podjetje SPAR Slovenija in s svojimi kakovostnimi sestavinami omogoča ustvarjanje mladih mojstrov.« 

Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato

Preverite odlične recepte, ki so nastali v sklopu projekta KUHNA PA TO!

PROJEKT KUHOZNALCI

V letu 2023 smo projekt Kuhnapato še dodatno začinili: spoznajte Kuhoznalce!
Gre za serijo šestih spletnih oddaj, v katerih so nam otroci iz šestih različnih osnovnih šol predstavili prav toliko zanimivih lokalnih jedi. Poglejte spodnje videe in recepte ter si razširite kulinarična obzorja: Kuhoznalci nas namreč v videih navdušijo za stare/nove jedi in nam pokažejo da se za besedno zvezo “kuhinja, kot iz časov naših babic” skriva veliko več kot le goveja juha, pečenka in štrudelj.

Spoznajte Kuhoznalce!

Recepti naših Kuhoznalcev

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz