TRI ZVEZDICE ZA VAS

TRI ZVEZDICE ZA VAS

Vrhunski chefi. Vrhunske sestavine. Vrhunski okusi.

 

Michelinova zvezdica je v svetu kulinarike najbolj cenjen znak mojstrstva in odličnosti, o katerem sanja vsak resen kuhar. S svojim ustvarjalnim delom so si jih prikuhali tudi Uroš Štefelin, Gregor Vračko in Uroš Fakuč. Za vas pripravljajo zanimive recepte, mojstrske nasvete in še veliko presenečenj ...

 

UROŠ ŠTEFELIN

UROŠ ŠTEFELIN

Če bi izbirali pesem, ki bi bila Uroševa himna, bi to bila Siva pot, ki ga vodi, kamor hoče srce: na Gorenjsko. Kjer pa niso samo gore, pod njimi uspevajo številne sestavine, ki jih Uroš s svojo ustvarjalnostjo dviguje na višjo raven, nekatere med njimi je v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci celo iztrgal pozabi. Za rdečo koruzo trdinko je pred leti komajda še kdo vedel, tepke pa so, dokler svojih chefovskih rokavov ni zavihal Uroš, predelovali skorajda izključno v žganje.

Zavezo lokalnemu Uroš razume zelo na široko – njegov razmislek se ne konča pri uporabi lokalnih sestavin in posodabljanju tradicionalnih jedi v svoji restavraciji Vila Podvin, ampak se nadaljuje pri umetniških mojstrih lokalne keramike in glasbenikih, poleg tega pa je Uroš gonilna sila projekta Okusi Radol’ce, h kateremu je pritegnil številne gostince in pridelovalce z radovljiškega območja.

Ker je njegova gorenjska duša oplemenitena s klasično kuharsko izobrazbo in je njegov kuharski zgled Alain Ducasse, je Uroš med Sparovimi tremi zvezdičarji tisti, ki bo skrbel za ravnovesje med pristnostjo tradicionalne in eleganco visoke kuhinje.

UROŠ FAKUČ

UROŠ FAKUČ

Upam, da Urošu Fakuču ne naredimo krivice, če ga označimo za minimalista, zagotovo pa moramo razložiti, zakaj menimo tako. Če je po eni strani res, da Uroš zagovarja minimalne posege v surovine, ki jih uporablja v restavraciji Dam v Kronberku pri Novi Gorici, pa so ti posegi dobro premišljeni in natančno izvedeni. Še bolj kot to velja, da ogromno časa in energije vlaga v to, da so sestavine popolnoma sveže in sledljive. Vedeti hoče, kje so ribe gojene, kako ribiči ravnajo z ulovom, kako hitro in na kakšen način je stisnjeno olivno olje, po zelenjavo pa stopi kar na svoj vrt.

Na načelih minimalizma temelji tudi Uroševa ustvarjalnost. Prvovrstne sestavine pogumno nadgrajuje z nenavadnimi, tudi eksotičnimi kombinacijami, a te niso kričavo bahave in glasne, temveč domišljeno in natančno uravnotežene. Drobni detajli se morajo na krožniku in v ustih sestaviti v popolno celoto. Uroševa sredozemska duša bo tudi na mize Sparovih kupcev prinesla toplino morja, pristnost naravnih okusov in številne ideje, kako z nekaj preprostimi potezami tudi vsakdanje jedi dvigniti na višjo raven.

GREGOR VRAČKO

GREGOR VRAČKO

Kdor se malo bolj zanima za visoko kulinariko, bo zagotovo vedel, kaj pomeni podatek, da je krivec za bleščečo kuharsko kariero Gregorja Vračka Marco Pierre White. Neukročeni, divje nekonformistični angleški kuhar je v drugi polovici osemdesetih in v devetdesetih utiral pot novi generaciji rockenrol kuharjev: videti je bil kot rock zvezda, a v kuhinji je bil nepopustljivo zvest svojemu perfekcionizmu – pred njim je kot vajenec trepetal (a se od njega tudi največ naučil) celo širokoustni Gordon Ramsay. To, da se bistro, ki ga je Gregor lani odprl čez cesto svoje matične restavracije Hiša Denk, imenuje Marco, ni naključje.

Gregorjeva učna pot se je začela v vaški gostilni njegovih staršev, potem pa je v norem tempu oddeloval dolge šihte v vrhunskih restavracijah v Avstriji, Nemčiji, Angliji in v ZDA, kjer je delal – in se mu tu in tam tudi postavil po robu – pod chefovsko komando legendarnega Thomasa Kellerja. Zato naj vas Gregorjev videz ne zavede: za divjo prezenco se skriva tehnično nemara najbolj podkovan in natreniran slovenski kuhar.

Gregor Vračko si upa več: slediti njegovim receptom je kot vožnja na vlakcu v lunaparku. Pričakujte nepričakovano, pripravite se na dramatične obrate, divje kombinacije ter neverjetne okuse in teksture. Prepustite se in dobro vam bo.

Predstavljamo vam izbor izdelkov SPAR Premium