UROŠ FAKUČ

Upam, da Urošu Fakuču ne naredimo krivice, če ga označimo za minimalista, zagotovo pa moramo razložiti, zakaj menimo tako. Če je po eni strani res, da Uroš zagovarja minimalne posege v surovine, ki jih uporablja v restavraciji Dam v Kronberku pri Novi Gorici, pa so ti posegi dobro premišljeni in natančno izvedeni. Še bolj kot to velja, da ogromno časa in energije vlaga v to, da so sestavine popolnoma sveže in sledljive. Vedeti hoče, kje so ribe gojene, kako ribiči ravnajo z ulovom, kako hitro in na kakšen način je stisnjeno olivno olje, po zelenjavo pa stopi kar na svoj vrt.

Na načelih minimalizma temelji tudi Uroševa ustvarjalnost. Prvovrstne sestavine pogumno nadgrajuje z nenavadnimi, tudi eksotičnimi kombinacijami, a te niso kričavo bahave in glasne, temveč domišljeno in natančno uravnotežene. Drobni detajli se morajo na krožniku in v ustih sestaviti v popolno celoto. Uroševa sredozemska duša bo tudi na mize Sparovih kupcev prinesla toplino morja, pristnost naravnih okusov in številne ideje, kako z nekaj preprostimi potezami tudi vsakdanje jedi dvigniti na višjo raven.

PIKNIK nekoliko drugače IN CHEF Uroš Fakuč

NOBENEGA RAZLOGA NI, DA NE BI NA PIKNIKU POSTREGLI TUDI NA ŽARU PEČENE RIBE. Z NASVETI UROŠA FAKUČA IN ODLIČNIMI SESTAVINAMI SO POHVALE ZAGOTOVLJENE.

Riba z zvezdico in vrhunsko spremljavo

Sveža riba diši po morju, meso je čvrsto, oči sijoče, škrge rdeče. Pred peko ribo nežno odišavimo tako, da ji trebušno votlino napolnimo s svežim rožmarinom in rezinami limone ter jo premažemo z oljčnim oljem. Ribo pečemo na srednje vročem žaru, pomembno je, kako jo položimo na rešetko - ne pustimo je ležati na mestu prvega stika, ampak jo še malo podrsamo po rešetki. Obrnemo jo samo enkrat; po nekaj minutah jo z lopatko nežno privzdignemo pri repu. Če se lepo loči od rešetke jo previdno obrnemo, če ne, še malo počakamo. Po obratu z ribo spet malo potegnemo po rešetki, nato pa jo brez premikanja pustimo, da se speče do konca - malo manj časa, kot na prvi strani. Pečeno ribo posolimo s solnim cvetom SPAR PREMIUM.


V receptih so bili uporabljeni naslednji izdelki: