GREGOR VRAČKO

Kdor se malo bolj zanima za visoko kulinariko, bo zagotovo vedel, kaj pomeni podatek, da je krivec za bleščečo kuharsko kariero Gregorja Vračka Marco Pierre White. Neukročeni, divje nekonformistični angleški kuhar je v drugi polovici osemdesetih in v devetdesetih utiral pot novi generaciji rockenrol kuharjev: videti je bil kot rock zvezda, a v kuhinji je bil nepopustljivo zvest svojemu perfekcionizmu – pred njim je kot vajenec trepetal (a se od njega tudi največ naučil) celo širokoustni Gordon Ramsay. To, da se bistro, ki ga je Gregor lani odprl čez cesto svoje matične restavracije Hiša Denk, imenuje Marco, ni naključje.

Gregorjeva učna pot se je začela v vaški gostilni njegovih staršev, potem pa je v norem tempu oddeloval dolge šihte v vrhunskih restavracijah v Avstriji, Nemčiji, Angliji in v ZDA, kjer je delal – in se mu tu in tam tudi postavil po robu – pod chefovsko komando legendarnega Thomasa Kellerja. Zato naj vas Gregorjev videz ne zavede: za divjo prezenco se skriva tehnično nemara najbolj podkovan in natreniran slovenski kuhar.

Gregor Vračko si upa več: slediti njegovim receptom je kot vožnja na vlakcu v lunaparku. Pričakujte nepričakovano, pripravite se na dramatične obrate, divje kombinacije ter neverjetne okuse in teksture. Prepustite se in dobro vam bo.

PIKNIK nekoliko drugače IN CHEF Gregor Vračko

Uspeh vsakega resnega burgerja je − poleg kakovosti mesa − odvisen od skrivne posebne omake. Tudi z našim burgerjem  je tako, le da recepta za omako  ne skrivamo.

Burger z zvezdico in hitro pripravljeno specialno omako

V zadnjih letih smo priča pravi revoluciji v pripravi burgerjev. Osnovna oblika tega priljubljenega sendviča − v mehko bombeto položen pečen mesni polpet − je ostala enaka, a kuharska ustvarjalnost si da duška ne samo pri izbiri prave mešanice mesa, ampak predvsem pri dodatkih. Omake, namazi, siri, tako in drugače narezana in pripravljena zelenjava in/ali suhe mesnine ponujajo neskončne možnosti kombiniranja, a s številom dodatkov in količinami vendarle ne gre pretiravati. Glavna sestavina v hamburgerju naj bo vseeno sočno pečen polpet.


V receptih so bili uporabljeni naslednji izdelki: