MARKO PAVČNIK, chef restavracije Pavus

HRANA NE SODI V SMETI

Chef Marko Pavčnik je vrhunski kuharski mojster. Tudi zato, ker ve, kako iz hrane, ki bi jo marsikdo enostavno vrgel v smeti, pripraviti vrhunsko jed.

Markova serija video receptov nosi pomenljivo ime - “Video za v smeti”. Chef meni, da je neprimerno bolje, če v smeteh pristane video kot pa hrana iz hladilnika. Povprečen Slovenec namreč zavrže kar 68 kg hrane na leto* in čas je, da to spremenimo. Ste z nami? Spremljajte njegove domiselne recepte na FB/SparSlovenija in spoznajte izvirne ideje, kako iz neuglednih sestavin ustvariti prave kulinarične presežke.

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Video za v smeti #1, PASTA MISTA

Video za v smeti #1
PASTA MISTA

Marko Pavčnik je pripravil recept za testenine, kot ga skoraj zagotovo še ne poznate. Današnja zvezda je namreč pasta mista, odlična testeninska jed, ki vam pomaga porabiti ostanke različnih vrst testenin, ki se najbrž skrivajo tudi v vaši shrambi. Vabljeni k ogledu in kuhanju.

Video recept
Krušne drobtine z zelišči

Video za v smeti #2
KRUŠNE DROBTINE Z ZELIŠČI

Kruhovi cmoki in kruhov nadev so super, ampak ... Ko enkrat preizkusite takšne drobtine, kot jih iz starega kruha pripravi chef Marko Pavčnik, dobi star kruh v vaši kuhinji kar naenkrat povsem novo vlogo. Kaj pa vi naredite iz starega kruha? Saj veste, porabiti ga je treba do konca!

Video recept
Video za v smeti #3, KRUHOV NARASTEK

Video za v smeti #3
KRUHOV NARASTEK

Kdo bi si mislil, da so vrhunski kuharji pravzaprav čarovniki. Chef Marko Pavčnik je namreč pripravil izjemno sladico, kar ni nič nenavadnega ... Preseneti pa dejstvo, da jo je pripravil iz starega kruha. Če slučajno nisi vedel/-a, kaj narediti s starim kruhom, zdaj zagotovo veš. Videti je odlično!

Video recept
Hrana ne sodi v smeti, zelenjavni fond

Video za v smeti #4
ZELENJAVNI FOND

Običajno bi kupček zelenjave (oziroma njenih olupkov in obrezanih delov), ki ga ima v videu pred sabo chef Marko Pavčnik, verjetno pristal v košu za biološke odpadke. Marko pa nam je iz tega kupčka zelenjave skuhal nekaj, kar lahko naše jedi dvigne na višjo raven - vrhunski zelenjavni fond. Mi smo navdušeni! Pa še količino zavržene hrane bomo tako skupaj zmanjšali.

Video recept
Hrana ne sodi v smeti, vloženi paradižniki

Video za v smeti #5
VLOŽENI PARADIŽNIKI

Samo najbolj talentirani kuharski mojstri vedo, kako iz hrane, ki bi jo marsikdo vrgel v smeti, narediti vrhunsko jed. Še dobro, da imamo chefa Pavčnika, ki v sklopu naše serije videov z nami deli svoje kreativne kulinarične domislice. Tokrat nam bo pokazal, kaj lahko naredite iz prezorjenih paradižnikov. Saj veste, porabiti jih je treba do konca!

Video recept
Hrana ne sodi v smeti, bruskete

Video za v smeti #6
BRUSKETE

V prejšnjem videu nam je chef Marko Pavcnik pokazal, kaj lahko naredimo iz prezorjenih paradižnikov. Če videa še niste pogledali, vam predlagamo, da to storite takoj zdaj. Zakaj? Ker v današnjem videu pripravljamo bruskete! In to iz starega kruha. Mmm, koga boste povabili na prigrizek?  

Video recept
Chef Marko Pavčnik

Chef Marko Pavčnik spada med najbolj talentirane slovenske kuharske mojstre. V restavraciji Pavus na gradu Tabor nad Laškim ustvarja iz lokalnih, tradicionalnih in divjih sestavin, ki jih na krožniku sestavi v harmonične strukture presenečenja. Njegova najljubša kuharska tehnika je namreč domišljija. Pri kuhanju se drži etičnih smernic, zaradi katerih rad eksperimentira tudi s slabšimi kosi mesa, in sicer po načelu od nosa do repa. Tudi pri pripravi zelenjave in drugih sestavin skuša slediti »zero waste« filozofiji.  

Ali ste vedeli?

Z akcijo želimo prispevati k zmanjševanju odpadne hrane, saj je le-te po podatkih Statističnega urada Slovenije vsekakor mnogo preveč.

68 kg hrane na leto zavrže povprečen Slovenec

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

1/3 proizvedene hrane na svetu konča med odpadki

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

1/4 zavržene hrane bi lahko preprečilo lakoto na svetu

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Kaj lahko storimo danes?

Hrana ne sodi v smeti, kaj lahko storimo danes?
Sodelovanje v akciji Donirana hrana

Sodelovanje v akciji Donirana hrana

V Sparu z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila hrane. Z izdelki, ki se bližajo izteku roka uporabe, ravnamo nadvse skrbno, saj jim že nekaj dni prej znižamo cene. Tako so naše količine za odpis karseda majhne.

Poskrbimo, da hrana pride do tistih, ki jo najbolj potrebujejo

Kot velik slovenski trgovec čutimo veliko odgovornost. Zato v akciji Donirana hrana že nekaj let sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, distrikt 129 – Slovenija.

Naše sodelovanje poteka tako, da izdelke, ki so ob koncu dneva ostali neprodani in so varni za uživanje, pripravimo za predajo dobrodelni organizaciji. Pretežno gre za sveže pripravljeno hrano v trgovini, zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke. Ob zaključku dneva jih prevzame dobrodelna organizacija, odpelje in razdeli med pomoči potrebne. Prevzem izdelkov poteka že v 40 trgovinah SPAR in INTERSPAR.

Več o akciji in sami ideji nam je v videu zaupal Zdene Podlesnik, pooblaščenec za koordinacijo projekta Donirana hrana ZLK D129 – Slovenija.

Pomagate jim lahko tudi vi

Prostovoljci projekta Donirana hrana bodo veseli dodatnih moči. V kolikor bi jim radi pomagali in ste na voljo v dopoldanskem času, ko se opravi deljenje hrane, se lahko obrnete na najbližji Lions klub.

Verjamemo, da lahko prav vsak izmed nas zavrže slabe navade in ustvarja lepši jutri. Ste z nami?

Eksperiment NIČ NE BO OSTALO ob svetovnem dnevu hrane

Ob SVETOVNEM DNEVU HRANE smo v letu 2019 pripravili poseben eksperiment, s katerim želimo nagovoriti ljudi, da razmislijo o svojem odnosu do živil. S pomočjo kuharskega chefa Marka Pavčnika smo ustvarili vrhunski meni iz sestavin, ki bi jih večina ljudi že zavrgla. Kakšna, mislite, je bila reakcija naključnih gostov restavracije Interspar?

OGLEJTE SI VIDEO