Izbrani okus sezone

Vsak letni čas postreže svoje specialitete.
Pri nas so vedno na voljo!

Izbrani okusi sezone

Se vam kdaj zazdi, da so jagode slajše pomladi, krompir okusnejši poleti, mandarine pa sočnejše pozno jeseni? Okus vas ne vara, saj sadje in zelenjava običajno razvijeta najboljše okuse, ko dozorita v času sezone, torej takrat, ko narava priskrbi optimalne pogoje za zorenje slastnih plodov.  

Izbrani okus sezone
Copyright (c) 2021 RomarioIen/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 RomarioIen/Shutterstock. No use without permission.

Ponudba v ritmu narave

Tako, kot se spreminjajo letni časi, se spreminjajo tudi sezonske specialitete, ki prihajajo iz sadovnjakov, nasadov, vrtov in polj številnih pridelovalcev z različnih geografskih področij. V Sparu smo se odločili, da bomo sledili ritmu narave in v ponudbi posebej izpostavili sadje ali zelenjavo, ki je v tistem trenutku dosegla vrhunec sezone, saj vam na ta način priporočimo tudi najboljše sezonske okuse.

Ko jeste sezonsko, jeste raznoliko

S sledenjem sezonske ponudbe lahko tudi v domači kuhinji naredite preobrat, vnesete na svoj jedilnik več raznovrstnosti in odkrijete ter poskusite nove jedi. Sezonsko sadje in zelenjava sta torej lahko vaš novi navdih za popolno osvežitev vaših obrokov. Idej vam ne bo nikoli zmanjkalo, saj se sezona ves čas spreminja in z njo tudi naši izbrani okusi.

Zaupajte nam izbor sezone  

Naše bogato znanje in izkušnje, predvsem pa dober pregled nad pridelavo sadja in zelenjave nas vodijo pri izboru sezonskih okusov. Ker dobro vemo, kdaj se na naših prodajnih policah znajdejo pridelki, ki so pravkar na višku sezone, jih bomo z veseljem delili z vami. Verjamemo, da jih je vredno izbrati in okušati takrat, ko je nastopil njihov čas optimalne zrelosti. Tudi zato, ker je izbira sezonskih živil okolju veliko bolj naklonjena.

AKTUALNI IZBRANI OKUSI SEZONE

Zlati kivi Zespri®

Edinstvena sorta kivija pod nežno lupinico skriva sočnost in osvežujoč okus. Prispela je iz daljne dežele, ki slovi po kakovostni pridelavi kivijev in številnih novih sortah – z Nove Zelandije. Prav tam so razvili tudi vse bolj priljubljeni zlati kivi, med drugim tudi sorto Zespri® SunGold.

Sončno zlati kivi vas bo že na prvi otip očaral, če ne marate dlačic, saj ima gladko lupinico. V njej boste odkrili meso presenetljivo zlato rumene barve. Čudovito je okušati nežno teksturo, polno vitalnosti in sočnosti, ki brbončice razveseli z več sladkosti, kot običajni kivi. Seveda pa preseneti tudi kanček kislosti za harmonično sadno razvajanje.  

Zlati kivi Zespri®

 • Kivi izvira s Kitajske in je bil nekoč poznan kot kitajska kosmulja.
 • Kivi ni tropski sadež, saj najbolje uspeva v zmerno toplem do subtropskem podnebju.
Kaj skupnega imata ptič in sadež?
Sadež je dobil ime po ptiču kiviju, ki živi na Novi Zelandiji, ker naj bi bilo njegovo perje podobno olupku sadeža.
Kako jemo kivi?
Kakor vam je ljubše. Nekateri ga prerežejo na pol in zajemajo meso kar z žličko. Lahko pa ga olupite in narežete kot drugo sadje.

 

VIR: Zespri Varieties & Handling Guide

Preprosti nasveti za uporabo kivija

Kivi enostavno narežite na kolobarje ali kocke in ga uživajte kot svež prigrizek.

Narežite kivi na kocke in ga dodajte sadnim ali zelenjavnim solatam za svež in eksotičen okus.

Dodajte kivi v svoj najljubši smoothie za dodatno svežino in vitamine.

Ameriške borovnice iz slovenskih nasadov 

Prikupne drobne borovnice so sladka mala razvada za vse generacije. V njih lahko uživamo tudi zaradi vrste, ki jo je mogoče gojiti – to so seveda priljubljene ameriške borovnice. Poletje je pravi čas za obiranje, ki zahteva veliko pridnih rok. Rastlina potrebuje oskrbo in nego vse leto, posebej med zimskim obrezovanjem in pomladnim pletjem nasadov.

Grmiči ameriških borovnic uspevajo na bolj kislih tleh, zato tudi slovenski pridelovalci poleg vseh pogojev za okolju čim bolj prijazno pridelavo zagotovijo tudi pravšnjo zemljo. Lahko smo veseli, da rastejo tudi v naših bližini, saj sveže obrane in fino prebrane borovnice po kar najkrajših poteh prispejo na naše police.  

SPAR slovenske borovnice, pakirano, 250 g

Slastne in kakovostne 'slovenske' ameriške borovnice za vas pridelajo in sveže zapakirajo izvrstni domači pridelovalci: kmetija Majcan, kmetija Varšek, Darsad, Skupina Posavje in Panorganix.

 • Posamezen grm ameriške borovnice lahko obrodi tudi do 6000 borovnic na leto.
 • Borovnice so eden redkih sadežev, ki je čudovite modre barve.
Zakaj so borovnice 'zvezdasto sadje?
Zaradi oblike peterokrake zvezde na cvetnem delu jagode so jih tako poimenovala severnoameriška domorodna ljudstva.
Kateri mesec je mesec borovnic? Julij je v ZDA razglašen za nacionalni mesec borovnic.

Preverite recepte z ameriškimi borovnicami

MALINE

Davno nazaj so jih nabirali ob obronkih gozdov, že od časov Antike naj bi jih gojili na vrtovih, danes pa seveda tudi v nasadih. Sezona malin v naših krajih ne traja prav dolgo – od maja do junija pri enkrat rodnih, pri dvakrat rodnih pa jih prvič obirajo zgodaj poleti in nato še od avgusta dalje.
Rastejo na grmu malinjaku, ki skuša z bodicami odvrniti obiralce. A težko se jim je upreti, ko drobni rožnato-rdeči plodovi tako zapeljivo vabijo. Pridelovalci slastne maline skrbno obirajo sproti, saj morajo dozoreti na rastlini. Zato takoj, ko so obrane, že potujejo na prodajne police.

Maline slovenskih dobaviteljev Darsad, Evrosad in Kmetija Jarkovič imajo čvrste, lepo obarvane plodove te so skrbno nabrane in zapakirane.

SPAR slovenske maline, 250 g

So vse maline rdeče?
Rožnatordeče maline so pri nas najbolj razširjene, sicer pa poznamo mnogo vrst, sort in križancev, tako da so maline lahko tudi rumene, oranžne, škrlatno vijolične in celo črne.
Kaj pravi mit o rdečih malinah?
Mitologija pravi, da je nimfa Ida nabirala bele maline za boga Zevsa, se pri tem zbodla in plodovi so se za vedno obarvali rdeče.

 

 • Birni plod maline sestavlja približno 100 plodičev oz. koščic, od katerih ima vsaka svoje seme.
 • Obstaja več kot 200 sort in vrst malin.

Preverite recepte z malinami

SLOVENSKE JAGODE

Zapeljivo rdeče in tako zelo slastne jagode zorijo tudi v Sloveniji, saj naši domači pridelovalci skrbno negujejo svoje nasade. Sladki sadeži so zelo občutljivi, okolju čim bolj prijazna pridelava je precej zahtevna, potrebuje pa tudi veliko ročnega dela.

Približno 11 mesecev pridelovalci skrbijo za jagodni nasad, da nas lahko že pred prihodom poletja razveselijo s sladkim okusom jagod, ki se jim je res težko upreti. Slovenske jagode sveže prispejo na naše police dan po obiranju, seveda po najkrajši transportni poti.

V naših trgovinah so vam na voljo jagode slovenskih pridelovalcev: Darsad, Skupina Posavje, Kmetija Jarkovič, Evrosad in Panvita.   

SPAR slovenske jagode, 500 g

Zakaj so jagode neklimakterični sadež? Zato, ker po obiranju ne zorijo več. To pomeni, da je trenutek  obiranja zelo pomemben, saj se hitro kvarijo. Še en razlog več, da jih je najbolje takoj pojesti.  
Zakaj so jagode »lažni sadež«?
Jagoda je v botaničnem pomenu birni plod, tako kot kumara, buča ali paradižnik. Njena zunanjost je zbirka semen, ki so kot drobni plodovi pritrjeni na jagodno sredico. Vsi skupaj pa tvorijo slasten sadež – jagodo.  

 

 • Jagoda raste na rastlini, ki jo imenujemo jagodnjak in pripada botaničnemu rodu Fragaria.
 • Gozdne jagode naj bi začeli v Evropi na vrtovih gojiti v 14. stoletju.
 • Vrtne jagode z večjimi in slajšimi plodovi smo dobili v 18. stoletju, ko so križali jagode iz Severne Amerike s čilskimi.
 • Na dvoru angleškega kralja Henrika VIII. naj bi prvič postregli jagode s smetano.  

Preverite recepte z jagodami

SLOVENSKI ZELENI ŠPARGLJI

Šparglji, predvsem zeleni, so tudi pri nas vse bolj priljubljeni. Zato je tudi slovenskih pridelovalcev vedno več, tako da lahko uživamo lokalno pridelane zelene poganjke, ki so sveže rezani in zvezani v prikupne šopke po najkrajši poti prispeli na naše prodajne police.

Zelene šparglje začnejo pridelovalci nabirati oz. rezati meseca aprila, na voljo pa so običajno še do začetka poletja. Seveda je čas nabiranja odvisen od vremenskih razmer. Zato nikakor ne smemo zamuditi tednov, ko so na voljo, in uživati v pestrem izboru jedi s šparglji.

Znanstveno mu lahko rečete tudi Asparagus offcinalis. Da bodo vsi vedeli, katero slastno zelenjavo imate v mislih, pa mu lahko rečete tako beluš kot tudi špargelj, saj v Sloveniji uporabljamo obe poimenovanji.

Zakaj so šparglji zeleni? Takšne barve postanejo, kadar jih gojijo brez zasipavanja. Če pa jih pokrijejo z zemljo, ostanejo poganjki skoraj povsem bele barve. Poleg različnih sort gojenih špargljev poznamo tudi divje, ki so tanjši, a prav tako slastni.
Je prav špargelj ali beluš? Znanstveno mu lahko rečete tudi Asparagus officinalis. Da bodo vsi vedeli, katero slastno zelenjavo imate v mislih, pa mu lahko rečete tako beluš kot tudi špargelj, saj v Sloveniji uporabljamo obe poimenovanji.  

 

 • Šparglje naj bi že pred 2000 leti gojili v Mali Aziji, poznali so jih v stari Egipčani, antični Grki in Rimljani.
 • V Evropi naj bi postali šparglji poznani konec 16. stoletja.

Preverite recepte s šparglji

PARADIŽNIK

Paradižnik, ta sočen rdeči sadež, je več kot le okusna sestavina - je simbol uravnotežene prehrane in bogate zgodovine. Njegove korenine segajo v Južno Ameriko, kjer so ga prvotno gojili Azteki. Evropejci so ga odkrili v 16. stoletju, sprva pa so ga zaradi njegove žive barve in neznanega izvora obravnavali z nezaupanjem.

Sčasoma je paradižnik osvojil kuhinje po vsem svetu, postal nepogrešljiv v mediteranskih jedeh in se uveljavil kot ključna sestavina v omakah, solatah in številnih drugih jedeh. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa, ampak tudi njegovih koristnih lastnosti. Paradižnik je bogat z vitaminom C, kalijem, folati in antioksidantom likopenom, ki pomaga pri boju proti prostim radikalom.

Danes, ko ga gojimo v različnih oblikah in velikostih, od češnjevega do govejega srca, paradižnik ostaja ena izmed najbolj priljubljenih in vsestranskih sestavin v kuhinji. Njegova sposobnost, da obogati vsako jed s svežino in globino okusa, ga dela nepogrešljivega v kulinaričnem svetu.

Češnjev in datljev paradižnik LUŠT

Češnjev in datljev paradižnik LUŠT

Medtem ko mnogi verjamejo, da je paradižnik rezerviran le za poletne mesece, se lahko v svežini in okusu tega priljubljenega sadeža uživa skozi vse leto. Slovenski paradižnik je polnega okusa in se od tistih, ki pripotujejo iz oddaljenih krajev, razlikuje po značilnem poletnem vonju, ki ga lahko zavohamo na oddelkih sadja in zelenjave. V LUŠTu so razvili sistem za zimsko vzgojo paradižnikov, ki jim omogoča, da ta slastni sadež pridelujejo vse leto. In kar je še boljše, paradižnike dostavijo na trgovske police sveže le en dan po tem, ko so dokončno dozoreli in so jih ročno obrali.

Zimskim drobnoplodnim in srednjeplodnim sortam slastnih paradižnikov, kot so mali grozdasti paradižnik LUŠT, slivov paradižnik LUŠT, češnjev paradižnik LUŠT in LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov), se je letos pridružil še datljev paradižnik LUŠT, ki prepriča s svojo intenzivno barvo, aromatičnim vonjem in odličnim sladkastim okusom.

Datljev paradižnik je privlačne oblike in poželjivo rdeče barve. Raste v grozdih kot čisto pravi datlji, ko pa vanj zagrizete, pa takoj okusite, da je to sočen paradižnik. Odličen je za solate, omake, prigrizke ali pa kar tako. V zimskih mesecih ponuja pravo svežino poletja.

Preverite recepte s paradižniki

AVOKADO

Popularni eksotični sadež je že davno preplaval oceane in se iz pisane kulinarike Srednje Amerike, od koder izvira, preselil v vsakdanjo prehrano širom sveta. Avokado raste na drevesih in skozi vse leto uspeva v toplih krajih vse od Mehike in Gvatemale do Peruja in Kalifornije. Njegova kremna tekstura nežnega okusa, ki se skriva pod bolj ali manj nagubano, čvrsto lupino zelene, rdečerjave ali skoraj črne barve, je razlog za izjemno popularnost avokada, ki je cenjen tudi zaradi odličnih prehranskih lastnosti.  

Izbran okus sezone - Avokado

Guacamole se naredi en, dva, tri

Dva avokada po dolgem prerežite, odstranite koščici in s pomočjo žličke izdolbite meso. V skodelici ga enostavno zmečkate kar z vilicami, da tekstura ni preredka. Za osnovni recept je dovolj, če temu dodate ščep soli in sok limete. Seveda pa vaš guacamole izboljšate z drobno nasekljanimi čebulo, čilijem in paradižnikom, ki jih primešate avokadu.
Guacamole lahko postrežete s tortiljami, z njim dopolnite zavitke, ga namažete na kruh ali popestrite sendviče, odlično se prileže tudi ob različnih zelenjavnih in mesnih jedeh z žara.

Izbran okus sezone - Avokado

IZBRANI OKUSI SEZONE

Avokado 'Ready to eat' – zrel za uživanje

Pri nakupu avokada smo včasih v zadregi, ker na otip težje ocenimo, ali je sadež dovolj zrel za uživanje. Avokado 'Ready to eat' prispe na naše prodajne police šele, ko je njegova zrelost optimalna in njegov okus najbolje razvit, zato ga lahko takoj zaužijete ali uporabite za pripravo jedi.

Lahko ga jeste za zajtrk, kosilo ali večerjo. Odličen je preprosto zmečkan v omaki guacamole, z njim lahko obogatimo solate, zmiksamo kremaste smutije ali uporabimo za pripravo pudingov in sladic. Raznolikost receptov z avokadom je izjemna, sadež pa je več kot dobrodošel tudi v prehrani vegetarijancev in veganov.

Če torej želite izbrati slasten in ravno prav zoren avokado, ga v naših trgovinah najdete v paru v kartonskem pakiranju. Tudi avokado, ki je že zrel za uživanje, lahko nekaj dni hranite doma, in sicer je najbolje, da ga postavite v temen in hladen prostor ali pa kar v hladilnik.

Preverite recepte z avokadom

POMARANČE

December je vrhunec sezone sočnih pomaranč, saj številne sorte dozorevajo prav v zimskih mesecih.  V Španiji se sezona obiranja pomaranč tako začenja novembra in vrhunec doseže preko zime. Seveda pa nas nekatere sorte razvajajo vse do pozne pomladi ali še dlje. Pomaranče, ki so obrane na višku sezone, so slajše in sočnejše, prepoznamo jih po lepo obarvani oranžni lupini.

Izbrani okus sezone - pomaranče Natalia

IZBRANI OKUSI SEZONE

Pomaranče NATALIA iz španskih nasadov

Med izbranimi sezonskimi okusi predstavljamo slastne pomaranče NATALIA. Prav v zimskem času je v sončnih španskih nasadih vrhunec sezone pobiranja te sorte. Pomaranče NATALIA so do zdaj že razvile poln okus, pridobile sočnost in so zato zrele za obiranje ter skrbno sortiranje in pakiranje, da do naših prodajnih polic prispejo v odlični formi. Navdušile vas bodo z edinstvenim sladko-kislim okusom. Kako jih boste uživali, pa izberite sami – slastni so tako krhlji kot sveže stisnjen pomarančni sok.  

Iz sončnih španskih nasadov

Na naše police prispejo v odlični formi

Slastne in sočne

Edinstven sladko-kisli okus

Preverite recepte s sočnimi pomarančami!

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte