Izbrani okus sezone

Vsak letni čas postreže svoje specialitete.
Pri nas so vedno na voljo!

Izbrani okusi sezone

Se vam kdaj zazdi, da so jagode slajše pomladi, krompir okusnejši poleti, mandarine pa sočnejše pozno jeseni? Okus vas ne vara, saj sadje in zelenjava običajno razvijeta najboljše okuse, ko dozorita v času sezone, torej takrat, ko narava priskrbi optimalne pogoje za zorenje slastnih plodov.  

Izbrani okus sezone
Copyright (c) 2021 RomarioIen/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 RomarioIen/Shutterstock. No use without permission.

Ponudba v ritmu narave

Tako, kot se spreminjajo letni časi, se spreminjajo tudi sezonske specialitete, ki prihajajo iz sadovnjakov, nasadov, vrtov in polj številnih pridelovalcev z različnih geografskih področij. V Sparu smo se odločili, da bomo sledili ritmu narave in v ponudbi posebej izpostavili sadje ali zelenjavo, ki je v tistem trenutku dosegla vrhunec sezone, saj vam na ta način priporočimo tudi najboljše sezonske okuse.

Ko jeste sezonsko, jeste raznoliko

S sledenjem sezonske ponudbe lahko tudi v domači kuhinji naredite preobrat, vnesete na svoj jedilnik več raznovrstnosti in odkrijete ter poskusite nove jedi. Sezonsko sadje in zelenjava sta torej lahko vaš novi navdih za popolno osvežitev vaših obrokov. Idej vam ne bo nikoli zmanjkalo, saj se sezona ves čas spreminja in z njo tudi naši izbrani okusi.

Zaupajte nam izbor sezone  

Naše bogato znanje in izkušnje, predvsem pa dober pregled nad pridelavo sadja in zelenjave nas vodijo pri izboru sezonskih okusov. Ker dobro vemo, kdaj se na naših prodajnih policah znajdejo pridelki, ki so pravkar na višku sezone, jih bomo z veseljem delili z vami. Verjamemo, da jih je vredno izbrati in okušati takrat, ko je nastopil njihov čas optimalne zrelosti. Tudi zato, ker je izbira sezonskih živil okolju veliko bolj naklonjena.

PARADIŽNIK

Paradižnik, ta sočen rdeči sadež, je več kot le okusna sestavina - je simbol uravnotežene prehrane in bogate zgodovine. Njegove korenine segajo v Južno Ameriko, kjer so ga prvotno gojili Azteki. Evropejci so ga odkrili v 16. stoletju, sprva pa so ga zaradi njegove žive barve in neznanega izvora obravnavali z nezaupanjem.

Sčasoma je paradižnik osvojil kuhinje po vsem svetu, postal nepogrešljiv v mediteranskih jedeh in se uveljavil kot ključna sestavina v omakah, solatah in številnih drugih jedeh. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa, ampak tudi njegovih koristnih lastnosti. Paradižnik je bogat z vitaminom C, kalijem, folati in antioksidantom likopenom, ki pomaga pri boju proti prostim radikalom.

Danes, ko ga gojimo v različnih oblikah in velikostih, od češnjevega do govejega srca, paradižnik ostaja ena izmed najbolj priljubljenih in vsestranskih sestavin v kuhinji. Njegova sposobnost, da obogati vsako jed s svežino in globino okusa, ga dela nepogrešljivega v kulinaričnem svetu.

Češnjev in datljev paradižnik LUŠT

Češnjev in datljev paradižnik LUŠT

Medtem ko mnogi verjamejo, da je paradižnik rezerviran le za poletne mesece, se lahko v svežini in okusu tega priljubljenega sadeža uživa skozi vse leto. Slovenski paradižnik je polnega okusa in se od tistih, ki pripotujejo iz oddaljenih krajev, razlikuje po značilnem poletnem vonju, ki ga lahko zavohamo na oddelkih sadja in zelenjave. V LUŠTu so razvili sistem za zimsko vzgojo paradižnikov, ki jim omogoča, da ta slastni sadež pridelujejo vse leto. In kar je še boljše, paradižnike dostavijo na trgovske police sveže le en dan po tem, ko so dokončno dozoreli in so jih ročno obrali.

Zimskim drobnoplodnim in srednjeplodnim sortam slastnih paradižnikov, kot so mali grozdasti paradižnik LUŠT, slivov paradižnik LUŠT, češnjev paradižnik LUŠT in LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov), se je letos pridružil še datljev paradižnik LUŠT, ki prepriča s svojo intenzivno barvo, aromatičnim vonjem in odličnim sladkastim okusom.

Datljev paradižnik je privlačne oblike in poželjivo rdeče barve. Raste v grozdih kot čisto pravi datlji, ko pa vanj zagrizete, pa takoj okusite, da je to sočen paradižnik. Odličen je za solate, omake, prigrizke ali pa kar tako. V zimskih mesecih ponuja pravo svežino poletja.

Preverite recepte s paradižniki

JAGODE

Slastne in nežne, sladke in sočne. Privlačnim jagodam se je res težko upreti, saj so tako zelo okusne. In če smo jih v davnini nabirali v divjini, naj bi jih v Evropi začeli v vrtovih gojiti v 14. stoletju. S križanjem pa smo iz prvega hibrida Fragaria × ananassa šele mnogo kasneje pridobili raznolike izvrstne sorte. Za pravo popularizacijo jagod naj bi bil kriv dvor angleškega kralja Henrika VIII., saj naj bi prav njemu prvič postregli jagode s sladko smetano. In na prav takšen način jih še danes tradicionalno ponudijo na največjem teniškem turnirju na svetu – v Wimbledonu, seveda.

Jagode SPAR Premium, 400 g

Področje pridelave jagod SPAR Premium se razprostira na več kot 100 hektarjih v provinci Huelva v Španiji, kjer je tudi dom treh izjemnih sort jagod: Victory, Palmeritas in Leticia.  Pridelava poteka v idiličnem naravnem okolju, obsijanem s svetlim soncem Andaluzije, ki ga boža nežni vetrič Atlantskega oceana.

Sorta Victory je znana po svojem odličnem okusu in privlačnem videzu s srednje velikimi sadeži v obliki srca.

Sorta Palmeritas z rahlo podolgovatimi jagodami zagotavlja odličen okus, je srednje čvrsta in zelo sočna. Ponaša se tudi z lepo teksturo ter sijočim videzom.

Sorta Leticia ima izjemen okus in aromo ter enakomerno obliko in barvo. Ponaša se z visoko vsebnostjo sladkorja in nizko kislostjo.

Vse tri sorte so plod truda in predanosti k pridelavi vrhunskih jagod. Jagode SPAR Premium so simbol kakovosti in svežine, ki izhaja iz bogatega naravnega okolja Andaluzije.

Izbran okus sezone - Slovenske jagode

Slovenske jagode, 500 g

Jagode v slovenskih nasadih dosežejo vrhunec zorenja v drugi polovici pomladi in so prve znanilke bližajočega se poletja. V Sloveniji so jih za svoje vzeli številni pridelovalci, saj tudi pri nas veljajo za enega najbolj priljubljenih sadežev. Na okus, teksturo, velikost in sladkost jagod med gojenjem vplivajo vremenski kot tudi mnogi drugi dejavniki, zato je pridelava precej zahtevna.

Pridelovalci si težko olajšajo delo s stroji, saj jagode potrebujejo veliko skrbne nege in ročnega dela. Pridelava poteka na okolju čim bolj prijazen način, že junija pa je treba poskrbeti za nove nasade in nato zanje skrbeti 11 mesecev, da lahko naslednje leto od maja naprej uživamo v slastnih grižljajih.

Pri nas lahko izbirate sveže slovenske jagode, ki so prispele na naše prodajne police največ dan po tem, ko so domači pridelovalci optimalno zrele obrali in jih po najkrajših transportnih poteh pripeljali do naših trgovin. Pridelovalci morajo paziti, da obirajo ravno prav zrele sadeže – jagode so namreč neklimakterični sadež, kar pomeni, da po obiranju ne zorijo več. Vendar so zelo občutljive in se rade hitro kvarijo, zato jih hranite v hladilniku, še  bolje pa je, da si jih kar takoj privoščite.
V naših trgovinah so vam na voljo jagode slovenskih pridelovalcev: Darsad, Skupina Posavje, Kmetija Jarkovič, Evrosad in Panvita.  

Preverite recepte z jagodami

AVOKADO

Popularni eksotični sadež je že davno preplaval oceane in se iz pisane kulinarike Srednje Amerike, od koder izvira, preselil v vsakdanjo prehrano širom sveta. Avokado raste na drevesih in skozi vse leto uspeva v toplih krajih vse od Mehike in Gvatemale do Peruja in Kalifornije. Njegova kremna tekstura nežnega okusa, ki se skriva pod bolj ali manj nagubano, čvrsto lupino zelene, rdečerjave ali skoraj črne barve, je razlog za izjemno popularnost avokada, ki je cenjen tudi zaradi odličnih prehranskih lastnosti.  

Izbran okus sezone - Avokado

Guacamole se naredi en, dva, tri

Dva avokada po dolgem prerežite, odstranite koščici in s pomočjo žličke izdolbite meso. V skodelici ga enostavno zmečkate kar z vilicami, da tekstura ni preredka. Za osnovni recept je dovolj, če temu dodate ščep soli in sok limete. Seveda pa vaš guacamole izboljšate z drobno nasekljanimi čebulo, čilijem in paradižnikom, ki jih primešate avokadu.
Guacamole lahko postrežete s tortiljami, z njim dopolnite zavitke, ga namažete na kruh ali popestrite sendviče, odlično se prileže tudi ob različnih zelenjavnih in mesnih jedeh z žara.

Preverite recepte z avokadom

Izbran okus sezone - Avokado

IZBRANI OKUSI SEZONE

Avokado 'Ready to eat' – zrel za uživanje

Pri nakupu avokada smo včasih v zadregi, ker na otip težje ocenimo, ali je sadež dovolj zrel za uživanje. Avokado 'Ready to eat' prispe na naše prodajne police šele, ko je njegova zrelost optimalna in njegov okus najbolje razvit, zato ga lahko takoj zaužijete ali uporabite za pripravo jedi.

Lahko ga jeste za zajtrk, kosilo ali večerjo. Odličen je preprosto zmečkan v omaki guacamole, z njim lahko obogatimo solate, zmiksamo kremaste smutije ali uporabimo za pripravo pudingov in sladic. Raznolikost receptov z avokadom je izjemna, sadež pa je več kot dobrodošel tudi v prehrani vegetarijancev in veganov.

Če torej želite izbrati slasten in ravno prav zoren avokado, ga v naših trgovinah najdete v paru v kartonskem pakiranju. Tudi avokado, ki je že zrel za uživanje, lahko nekaj dni hranite doma, in sicer je najbolje, da ga postavite v temen in hladen prostor ali pa kar v hladilnik.

POMARANČE

December je vrhunec sezone sočnih pomaranč, saj številne sorte dozorevajo prav v zimskih mesecih.  V Španiji se sezona obiranja pomaranč tako začenja novembra in vrhunec doseže preko zime. Seveda pa nas nekatere sorte razvajajo vse do pozne pomladi ali še dlje. Pomaranče, ki so obrane na višku sezone, so slajše in sočnejše, prepoznamo jih po lepo obarvani oranžni lupini.

Preverite recepte s sočnimi pomarančami!

Izbrani okus sezone - pomaranče Natalia

IZBRANI OKUSI SEZONE

Pomaranče NATALIA iz španskih nasadov

Med izbranimi sezonskimi okusi predstavljamo slastne pomaranče NATALIA. Prav v zimskem času je v sončnih španskih nasadih vrhunec sezone pobiranja te sorte. Pomaranče NATALIA so do zdaj že razvile poln okus, pridobile sočnost in so zato zrele za obiranje ter skrbno sortiranje in pakiranje, da do naših prodajnih polic prispejo v odlični formi. Navdušile vas bodo z edinstvenim sladko-kislim okusom. Kako jih boste uživali, pa izberite sami – slastni so tako krhlji kot sveže stisnjen pomarančni sok.  

Iz sončnih španskih nasadov

Na naše police prispejo v odlični formi

Slastne in sočne

Edinstven sladko-kisli okus